Anchetele DNA şi pericolul rusesc

Traian Băsescu a criticat ieri în termeni duri arestările preventive pe bandă rulantă făcute în dosarele instrumentate de DNA. Întrebat de ce nu îi sună pe adjunctul SRI Florian Coldea ori pe şefa DNA Codruţa Kovesi, pe care el i-a numit, Băsescu a răspuns: „De silă”. Nu a zis că nu se cade să intervină în dosare în care este vorba de ginerele lui ori de Elena Udrea, a spus că îi este silă. Apoi a recunoscut că i-a sunat, dar nu i s-a răspuns. „Niciodată nu m-a sunat niciunul din ei, la Coldea am lăsat o dată mesaj să mă sune pentru că am găsit la mine printre documente nişte documente secrete care nu s-au predat. Am sunat şi le-am trimis”, a explicat Băsescu, precizând că a sunat şi la cabinetele lui Niţu şi Kovesi, pentru a se interesa cum să reînnoiască permisul de port-armă... “Le-am văzut şi alte feţe celor trei. Am început să aflu a doua zi după ce am terminat mandatul”, a conchis fostul preşedinte.

Atacul lui Băsescu a fost focusat pe Coldea şi Kovesi. A spus că ar trebui o lege mai dură a răspunderii magistraţilor, câtă vreme primul reflex al procurorilor este „să te bage la arest”. „Arestul de la IGPR este tortură”, a mai spus Băsescu. Şi că există procurori cu robă de judecători. Ba chiar unii controlaţi, adică şantajaţi de servicii de informaţii. Ori chiar „acoperiţi”, care dau sentinţe la ordin.

De ce nu a spus Traian Băsescu lucrurile astea şi când era preşedinte? Zice că nu se întâmpla chiar aşa. Oare? „Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu oarecare sălbăticie, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare”, este o altă frază rostită aseară de Băsescu pe B1 TV. Băsescu a criticat DNA şi pentru rata mare de achitări, aproape 10%.

„Ştiţi când o să ne trezim din dezbaterea asta cu foarte multe denunţuri trimise de procurori? Să nu ne trezim Doamne fereşte când vom avea tancurile ruseşti la frontieră”, a mai spus Băsescu, cel care prevede că ruşii vor ajunge şi la gurile Dunării.

Între anchetele DNA şi influenţele ruse în România pare să existe o legătură. Toni Greblă este acuzat de afaceri cu ruşii. Cocoş şi Udrea, băgaţi cu ruşii în afacerea Alro. Cel mai bogat român, Ioan Niculae, asociat cu Gazprom, cea mai mare companie rusească de gaze. Fiica lui Băsescu, notăriţa celor de la Gazprom. Ginerele lui Băsescu, afaceri cu fiul fostului preşedinte al Moldovei, Lucinschi, un apropiat al lui Voronin, apropiat la rândul lui de Moscova. George Scutaru, fostul consilier prezidenţial, a fost corespondent de presă la Moscova. Deocamdată sunt speculaţii, dar nu ar fi exclus la DNA şi SRI să „extragă” simpatizanţii Rusiei din instituţiile statului, înainte ca tancurile să ajungă la graniţele României.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: