ANRE reduce tarifele de transport

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) intentioneaza sa reduca tariful mediu pentru transportul energiei electrice cu 10,8% la 18,7 lei/MWh, pentru perioada iulie 2016-30 iunie 2017. De asemenea, tariful pentru serviciul de sistem va fi redus de 12,88 lei/MWh, ceea ce inseamna o scadere de 6,3%, potrivit unui proiect de ordin al ANRE. Transelectrica a cerut tarife mai mari de atat, insa ANRE nu le-a acceptat in urma analizarii costurilor justificate cu prestarea serviciilor de transport si sistem.
Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru transport de 19,78 lei/ MWh, ceea ce ar fi insemnat o scadere de doar 5,7% si un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01%, ceea ce ar fi dus la o crestere cu 16,4%. Vezi documentele atasate.
De asemenea, tarifele zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea energiei electrice in retea vor avea valoarea zero pentri zonele Muntenia, Transilvania de Nord, Transilvania Centrala si Moldova. Vor varia in functie de zona de introducere intre 1,16 lei/ MWh in zona excedentara Oltenia si 1,52 lei/MWh in zona excedentara Dobrogea, tariful mediu de introducere fiind de 0,85% lei/Mwh, ceea ce reprezinta o reducere cu 66,8%.
Tarifele zonale aferente serviciului de transport pentru extragerea energiei electrice din retea vor varia, in functie de zona, intre 15,26 lei/MWh in zona excedentara Oltenia si 19,02 lei/MWh in zona deficitara Transilvania Nord, ceea ce inseamna un tarif mediu de 17,77 lei/MWh, adica o reducere cu 2,1%. (A.A.)

Vizualizări: 438

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: