Autorizaţia de construcţie, mai scumpă decât investiţia

Criza financiară din acest an a redus numărul autorizaţiilor de construcţie. Târgujienii spun că nu au bani să-şi facă locuinţe şi se plâng de faptul că autorizaţile pentru modernizarea celor vechi costă foarte mult. Amenzile pentru construcţiile neautorizate pot ajunge şi până la un miliard de lei. 

Doar 123 de târgujienii au solicitat autorizaţii de construcţie pentru locuinţe de la începutul anului şi până în prezent. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost eliberate aproximativ 200 de asemenea autorizaţii. Cele mai multe vizează realizarea unor locuinţe cu regimuri de înălţime (P+M, P+E, D+P+E). Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu a mai emis încă 615 autorizaţii de construirea a 2 hoteluri, spaţii comerciale, birouri, garduri, închidere balcoane şi modificări interioare sau exterioare ale locuinţelor.

Ermina Pasăre, directorul Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat: „Comparativ cu anul 2008 au scăzut numărul autorizaţiilor de construcţie a locuinţelor. Până în prezent a fost autorizată construirea unui număr de 123 de locuinţe noi pe raza municipiului. Suprafaţa medie pentru o locuinţă este de 200 mp”. „Lucrarea de construcţie a unei locuinţe trebuie să înceapă din momentul avizării. Durata de execuţie a lucrării variază între 3-4 ani în funcţie de genul construcţiei”, a mai spus Pasăre.

Autorizaţia are buzunarele

Primăria a aplicat în acest an peste 15 sancţiuni pentru construcţii de case, închideri de balcoane şi modificări interioare neautorizate, după cum a precizat şeful Serviciului Urbanism. Pentru a face o modificare în propria locuinţă, proprietarul trebuie să obţină Certificatul de Urbanism şi Autorizaţia de Construcţie. Cei care construiesc ilegal riscă să primească amenzi cuprinse între 10 milioane şi 1 miliard de lei vechi. Pentru obţinerea certificatului de urbanism sunt necesare: o copie după actul de proprietate, chitanţă care atestă plătirea taxei, 2 planuri cadastrale la scara de 1/500 şi 2 planuri cadastrale 1/2000. Pentru autorizaţia de construire sunt necesare: o copie legalizată după actul de proprietate, certificatul de rol, proiectul, avizele solicitate prin certificatul de urbanism, o copie după certificatul de urbanism, contract cu o firmă de salubrizare, acordul notarial al vecinului sau al coproprietarilor, chitanţă care atestă plătirea taxei. Târgujienii se plâng că nu mai au bani bani nici pentru a construi locuinţe nici pentru a le amenaja pe cele vechi. Oamenii se declară nemulţumiţi şi din cauza documentelor pe care trebuie să le aducă pentru a obţine autorizaţii de construcţii. Petrică Voinea, 42 ani, din Târgu Jiu a declarat: „Taxele sunt mari, hârţogăriile multe, iar banii sunt puţini. Cu ce să-ţi faci casă? Credite nu poţi să mai iei fiindcă nu se ştie cât mai ai serviciu să le poţi plăti. Munceşti, faci o casă şi apoi ţi-o ia banca...”Anca Cârstea, 37 ani, din Târgu Jiu a precizat: „Autorizaţia de închidere a balconului m-a costat mai mult decât geamurile termopan. Nu mai socotesc timpul care l-am pierdut după acte”.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: