Bugetul comunei Glogova, respins de consilierii locali

Istoria de la Turburea se repetă și la Glogova, unde consilierii locali nu vor să voteze bugetul propus de primarul localității, Ion Șalapa. Aceștia sunt nemulțumiți pentru că nu au acces la documentele care să le arate modul în care au fost cheltuiți banii anul trecut. Oamenii își ridică multe semne de întrebare, mai ales că datoriile primăriei sunt gigantice, iar conturile primăriei sunt blocate atunci când nu te aștepți. Refuzul consilierilor de a trece bugetul i-a lăsat pe profesori și pe angajații primăriei fără bani.

Consilierii locali din Glogova nu vor să voteze bugetul până când nu li se pun pe masă documente din care să rezulte cum au fost cheltuiți banii anul trecut. Dacă până acum au trecut bugetul fără mari îndoieli, datoriile acumulate de primărie în ultimul timp i-au pus puțin pe gânduri. Violeta Popescu, cadru didactic și consilier local, spune că nu a votat bugetul din acest an pentru că vrea să i se explice cum au fost cheltuiți anumiți bani.  ”Nu am votat bugetul pentru că vrem să ni se explice cum au fost cheltuiți anumiți bani. E o problemă cu centrala școlii. Au fost aprobate 500 de milioane lei vechi, s-au plătit doar 230, iar cu restul de 170 suntem în continuare datori. Ne-am întrebat unde sunt banii și nimeni nu a venit cu nicio explicație”, spune Violeta Popescu. Ședința de consiliu local a avut loc pe 31 ianuarie, iar ziua de salariu a fost pe 8 februarie. ”Normal că oamenii sunt supărați pentru că vor să îți primească salariile. Dacă avea interesul putea să ne mai cheme într-o ședință până acum. Colegii mei sunt supărați, mai sunt unii și navetiști și nu au cu ce să-și plătească drumul, vin de la distanțe mari. Chiar și cu hotărârile definitive în mână nu li se mai plătește acest drept”, mai spune Violeta Popescu. La fața locului au fost chemați pentru a calma spiritele și liderii Uniunii Sindicatului Liber din Învățământ, filiala Gorj, Constantin Huică și Vasile Mija.

Cheltuielile, secrete

Deși nici profesorii și nici angajații din primărie nu și-au luat banii, consilierii sunt deciși să îți mențină atitudinea până când vor avea acces la documente. Această atmosferă este întreținută și de viceprimarul comunei, Gheorghe Milea. ”Bugetul nu a trecut pentru că nu a avut numărul de voturi. Așa se întocmește la noi bugetul, să nu treacă. Din cei 11 consilieri prezenți, nouă au fost împotrivă. Asta pentru că nu putem să votăm cheltuielile de personal dacă nu avem organigrama în faţă. Nu poţi să te joci cu banul, iar anul acesta cred că nimeni nu îşi mai permite să treacă bugetul aşa uşor. Oamenii sunt mai circumspecţi. Din punctul meu de vedere dacă nu mi se pun la dispoziţie documentele din care să reiasă cum s-au cheltuit banii, eu nu o să votez bugetul”, afirmă viceprimarul Milea. Acesta menţionează că deşi primăria se află într-o situație foarte gravă din punct de vedere al datoriilor pe care le are, motiv pentru care conturile se blochează atunci când nu te aștepți, ți se mai răspunde și peste umăr. ”Dacă întrebi ceva şi se răspunde peste umăr, iar conturile se blochează când nu te aştepţi. Mai mult decât atât, pentru a configura bugetul trebuia să fie consultaţi şi oamenii din comună, dar pe la noi pe aici nimeni nu a auzit de treaba aceasta, iar când nu se votează bugetul sunt de vină consilierii”, explică Gheorghe Milea.

O nouă şedinţă de consiliu local

Întrebat despre această situație, primarul comunei a menționat că o nouă ședință de consiliu local se va organiza în această după-amiază, începând de la ora 17.00, când o să pună la dispoziția consilierilor toată documentația. ”O să pun pe ordinea de zi toată documentația. Sper ca de această dată bugetul să treacă și să nu mai fie idei politice. Consilierii au văzut dezechilibrul din politică și toată lumea așteaptă acum să fie alegeri anticipate. La ședința trecută nu s-a mai ajuns la vot pentru că toată ședința a degenerat. Mai mult decât atât, există organe abilitate care să verifice aceste acte cerute de ei”, menționează primarul Ion Șalapa din Glogova. Bugetul din acest an al localității se ridică la aproape 15 miliarde lei.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: