Cărbune mai scump de la CE Oltenia

Uzina de termoficare de la Motru va cheltui în această iarnă mai mulţi bani pentru combustibilul necesar producerii agentului termic. Uzina a încheiat un contract cu CE Oltenia pentru livrarea a zeci de mii de tone de cărbune până la sfârşitul anului 2019, dar, faţă de anul trecut, preţul de achiziţie a tonei de cărbune este mai mare cu 9 lei. Asta în condiţiile în care veniturile uzinei în următoarea perioadă vor fi mai mici, urmare a scăderii preţului gigacaloriei.

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru a fost nevoită să reia colaborarea cu CE Oltenia pentru achiziţia de cărbune, după ce în vară l-a procurat de la privaţi. Şi asta pentru că, pe perioada iernii, uzina are nevoie de cantităţi mari de cărbune, iar compania energetică îl poate asigura. Mai mult, livrarea este posibilă pe calea ferată.

„Pentru iarna aceasta, am încheiat un contract cu Complexul Energetic Oltenia, pentru 65.000 de tone, iar, cu un distribuitor, un contract de 1.400 tone de păcură. Fără TVA, cheltuielile estimate numai cu combustibilul la nivelul UATAA vor fi de cel puţin 7 milioane de lei. Atât cheltuie unitatea pe cărbune şi păcură. Este vorba de cheltuielile efectiv pentru funcţionare, nu mai vorbim de alte cheltuieli. Trebuie să-i achităm, pentru că achiziţia combustibilului se face cu plata în avans. Şi trebuie să avem aceşti bani”, a declarat Eugen Corcoaţă, administratorul special al UATAA Motru.

Iarna trecută, UATAA Motru a cumpărat cărbune de la CE Oltenia la preţul de 63 lei/tonă. Iarna aceasta, preţul a crescut considerabil. „Cumpărăm cărbune de la CE Oltenia cu 72 lei/tonă, fără TVA. Combustibilul, faţă de anii anteriori, este foarte scump. Poate cel mai ridicat preţ în ultima perioadă. Plătim şi corecţii de preţ, dacă cărbunele depăşeşte un număr de calorii. Noi luăm cărbune mărunt, provenit din exploatare, fără pretenţii. Bun nu e, pentru că CE Oltenia şi-a mărit preţul faţă de anul anterior cu 9 lei. Combustibilul este foarte, foarte scump. E un lucru care nu ne bucură, în condiţiile în care preţul de producţie la UATAA a scăzut, preţul de livrare către populaţie al gigacaloriei a scăzut. Vindem ieftin, cumpărăm scump”, a mai spus Eugen Corcoaţă.

În aceste condiţii, conducerea uzinei motrene a făcut apel la asociaţiile de proprietari, să facă eforturi pentru a mai încasa din restanţe. Datoriile de la populaţie se ridică la 21 de milioane de lei.

Vizualizări: 3,357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: