Căutându-l pe Bernie Sanders de România

La 75 de ani, Bernie Sanders e, din păcate, o apariție târzie și pentru Statele Unite. Cu toate acestea, candidatura lui ne amintește de ce este America atât de mare, de liberă și de atrăgătoare pentru orice potențial venetic. Senatorul Bernie Sanders, fost primar de oraș mic pe care l-a făcut mare, e un fel de ce-ar fi visat Iliescu să fie: un tip modest de stânga care spune lucururilor pe nume. Și le spune tare bine! În aproape toate privințele, este fix inversul celui care i-ar putea fi contracandidat la președinția SUA, Donald Trump. Trump e bogat și îi place să epateze, Bernie n-a mers niciodată cu limuzina și preferă să vorbească cu oamenii; Trump e adoratul corporațiilor și-al extremiștilor de dreapta, Bernie are un discurs puternic anti-corporatist și vrea să convingă americanii că orice om care muncește în țara lui trebuie să-și poată permite un trai decent. Trump e extremist, habotnic și găunos, Bernie e înțelegător, agnostic și mereu transmite ceva.
Cu discursuri distrugătoare nu doar la adresa marilor corporații, ci, în mod particular, la adresa băncilor, a firmelor de asigurări, a brokerilor, ce să mai, este vocea națiunii îndreptată împotriva tuturor chestiilor care ne enervează la sistemul ăsta altfel foarte reușit numit capitalism. Și cel mai important lucru la Bernie este că se pot spune multe despre el, dar nu că ar fi ipocrit sau demagog. Într-o perioadă de cotitură în care o poate apuca spre extremism, furie și izolare, sau din contră, spre omenie, corectitudine și onestitate, Bernie are în spate 75 de ani în care nu s-a abătut nici măcar o dată de la lucrurile în care crede. Și asta îl face teribil de atrăgător pentru mase, în ciuda aspectului nu tocmai fioros și puternic, de bunicuț bonom un pic adus de spate. Cotat cu șanse mici la anunțarea candidaturii, pe măsură ce tot mai mulți americani fac cunoștință cu Bernie Sanders, acesta se apropie în galop de marele favorit pentru a candida din partea democraților, aflată ea însăși la a treia încercare de candidatură, Hillary Clinton.
Uitându-te la Bernie și la modul simplu și direct în care spune ce trebuie spus și ce până la urmă știm cu toții, nu poți să nu te întrebi de ce în România nu găsim, încă, așa ceva. Un tip de treabă și de încredere care să iasă în față și să spună: ”Stop! Până aici. Am venit să spun adevărul, fie că vă place sau nu, fie că mă ascultați sau nu.” Și apoi să-l și ascultăm, ba chiar să-l și votăm. E atât de mult de cerut? E atât de greu de crezut? Nu pot decât să sper că, odată și-odată, se va putea și la noi.
www.mantzy.ro

Vizualizări: 268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: