CFR Marfă dă afară 5.600 de salariaţi

5.600 de salariaţi ai Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă (CFR-Marfă) vor fi disponibilizaţi după ce, la finele primelor 10 luni din acest an, a fost constatată o diminuare a volumului de trafic de marfă cu circa 60%, comparativ cu perioada similară din 2008, a informat joi CFR.

CFR Marfă arată că, fiind o societate comercială care funcţionează fără fonduri de la bugetul de stat, corelarea balanţei venituri-cheltuieli se poate face doar prin adoptarea unor măsuri drastice de reducere a cheltuielilor, ceea ce implică şi renunţarea la un număr important de angajaţi.

"În condiţiile în care mulţi producători autohtoni şi-au restrâns activitatea, ca urmare a deteriorării situaţiei economice, volumul de mărfuri transportat s-a micşorat în consecinţă, acest fapt însemnând pentru CFR Marfă o diminuare a volumului de trafic cu aproximativ 60% (primele 10 luni 2009 comparativ cu aceeaşi perioadă 2008), şi implicit  diminuarea veniturilor", se arată în comunicatul societăţii.

De asemenea, operatorul de transport menţionează că proiectul de reorganizare şi restructurare a activităţii companiei a fost discutat cu reprezentanţii sindicatelor începând din a doua jumătate a anului 2008. "Dacă în primă fază s-a încercat adoptarea unor măsuri care să nu afecteze personalul, bilanţul activităţii companiei la 10 luni a arătat că pentru redresarea financiară a societăţii este imperios necesară o astfel de măsură, a cărei aplicare s-a încercat a fi evitată până acum. Proiectul de reorganizare şi restructurare vizează reducerea numărului de personal la toate nivelurile. Astfel, vor fi disponibilizaţi 5.470 de angajaţi din personalul muncitori, respectiv 130 de angajaţi din personalul de conducere CFR Marfă", se explică în informarea CFR.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, declara în data de 11 decembrie că 6.380 de angajaţi ai CFR Marfă, din cei aproximativ 16.220, vor fi disponibilizaţi, din martie, fără a beneficia de salarii compensatorii. Ulterior, acesta a anunţat că sindicaliştii feroviari vor da în judecată în zilele de 17 sau 18 decembrie Ministerul Transporturilor şi CFR Marfă pentru menţinerea proiectului privind concedierile colective şi pentru că nu au aşteptat apariţia HG care să cuprindă salariile compensatorii pentru cei 6.380 de salariaţi ce vor fi disponibilizaţi.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: