Comercianții de carne și lactate, la verificat

Comercianții de carne și de produse lactate din Piața Centrală au fost luați ieri la puricat de echipe formate din reprezentanți ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului  (CJPC), ai Direcției Sanitar-Veterinare Gorj şi Poliția Locală. Aceste verificări sunt premergătoare Sărbătorilor Pascale și au rolul de a depista eventualele nereguli în ceea ce privește calitatea produselor scoase la vânzare în perioada în care acestea sunt la mare căutare. Comercianții au fost mai degrabă consiliați decât amendați.

Inspectorii sanitari veterinari și comisarii de la Protecția Consumatorilor au poposit mai întâi în Hala de Carne din Piața Mare. Comercianții de produse din carne nu au fost luați prin surprindere pentru că aici au loc mai mereu controale din partea autorităților. Echipele mixte nu au găsit nereguli în ceea ce privește calitatea produselor verificate, ci au fost depistate aspecte precum neafișarea uniformă a prețurilor, etichete pe care nu era menționat sortimentul produsului. ”Am verificat produsele din carne. Mai apar mici probleme. Caracterul verificărilor noastre este unul preventiv în această perioadă, dar dacă vor apărea și aspecte de încălcare a legislației protecției consumatorilor vom lua și altfel de măsuri”, susține Rodica Braia, șefa CJPC Gorj. Nici din punct de vedere al calității cărnii nu au fost probleme. ”În urma controlului comun am constatat că tot ce am verificat În această hală are o prospețime corespunzătoare, produsele sunt salubre, provin din unități autorizate sanitar-veterinar. Și carnea de miel provine din centrul de sacrificare autorizat temporar de DSV. Acestă carne a fost expertizată, este bună de consum, provine din rasa ovină. În acest moment nu se pune problema apariției unor toxiinfecții alimentare”, menționează Tiberiu Trancă, inspector DSV. Nici cumpărătorii aflați în Hala din Târgu Jiu nu au avut ceva de reproșat în ceea ce privește produsele cumpărate de aici.

Testul cărnii

Acesta a explicat și cum pot cumpărătorii să își dea seama cum carnea pe care o cumpără este sau nu proaspătă. ”Din punct de vedere organoleptic respectiva carne nu trebuie să fie umectată. Dacă există infiltrații înseamnă că se pune sub semnul întrebării această prospețime. Important este ca pielea pe carnea de miel să fie uscată.  De asemenea dacă are un miros care nu corespunde această carne se retrage de la consum”, a precizat inspectorul Tiberiu Trancă. Controalele au continuat și în sectorul de lactate din Piața Centrală. Deși inițial câțiva dintre comercianți au părăsit tarabele cu brânzeturi la intrarea organelor de control, aceștia au fost chemați pentru a prezenta actele necesare. Nici aici nu s-au găsit produse neconforme.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: