Concediu de dosar penal

Auzisem până acum de concediu de odihnă, medical, fără plată sau de studii, dar nu şi de concediu de dosar penal. Gorjeanul Toni Greblă, judecător de Curte Constituţională, a anunţat ieri că nu demisionează, după scandalul de corupţie în care este implicat. Greblă şi-a luat concediu până în martie, aşa că nu-şi va exercita propriu zis funcţia de judecător. Dar nici nu lasă postul vacant, deşi este puţin probabil că lucrurile vor putea fi limpezite în atât de puţin timp. Dacă Greblă a ales calea lipsită de curaj, aceea a concediului, nu m-aş mira să îl întrerupă cu ceva medicale, astfel încât să ne prindă finalul anului cu problema încurcată.

Dacă Greblă era fără de pată, ar fi trebuit să se lupte. Să demonteze public toate acuzaţiile aduse de DNA, dar cu argumente solide, şi să îşi exercite meseria la CCR. Dacă se ştie pătat, trebuie să demisioneze. Asta cu concediul… miroase a tragere de timp, doar-doar or veni timpuri mai bune. Nu vor veni.

Nu ştiu dacă Greblă chiar s-a implicat în discuţii pentru export de alimente în Rusia, ţară aflată sub embargoul Uniunii Europene. Dacă e aşa, fapta este de o gravitate extremă. Procurorii nu au dat detalii convingătoare în această direcţie. Mizilicurile din dosarul lui Greblă sunt însă clare. Faptul că a circulat ani buni cu o maşină plătită de firma finului său, omul de afaceri cu dosare penale Ion Bîrcină, este recunoscut. Şi nu, nu s-au împrumutat între rude, cum a încercat Greblă să acrediteze ideea, pentru că nu a mers cu maşina lui Bîrcină, ci a firmei lui Bîrcină. Iar Greblă este ditamai judecătorul, ştie că folosirea bunurilor firmei în activităţi care nu sunt legate de firmă reprezintă evaziune. La fel, Greblă ştia că telefonul  mobil îi este plătit de o firmă pentru care nu lucrează.

Afacerea cu ferma de struţi este de asemenea încurcată. Cu certitudine, procurorii au deja probe că gospodăria ţărănească de la Teleşti, care ar fi a soacrei lui Greblă, a produs venituri nedeclarate în ultimii ani. Şi parcă nu ar fi frumos din partea lui Greblă să lase evaziunea în spinarea soacrei. Preferând concediul în locul demisiei, Greblă nu a făcut decât să invite procurorii şi ziariştii să sape adânc în trecutul lui. Un trecut despre care multe se ştiu, dar şi mai multe nu se ştiu.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: