Consilier local al PC, sub acoperire de ziarist în secţiile de votare

Persoane implicate politic au primit ecusoane şi împuterniciri de la cotidianul „Gorjeanul”, de care s-au folosit pentru a filma lângă secţiile de votare. Ziarul aparţine unui membru PSD, Bebe Ionică, iar aşa-zişii jurnalist de-o zi aveau misiune de a filma autoturismele cu care vin la vot cei de la PDL. Pentru a primi acreditări de la Biroul Electoral Judeţean, jurnaliştii au completat declaraţii pe propria răspundere că nu au calitatea de membru al unui partid politic. „Gorjeanul” a eliberat împuterniciri chiar şi pentru consilieri locali, cum a fost cazul lui conservatorului Valeriu Trufelea la Scoarţa.

Valeriu Trufelea este consilier din partea Partidului Conservator în comuna Scoarţa. Încă de la primele ore ale dimineţii, Trufelea, înarmat cu o cameră de luat vederi, a luat la rând secţiile de votare, filmând oamenii care se duceau la vot. Consilierul Trufelea avea în piept un ecuson pe care scria Gorjeanul şi în buzunar o împuternicire semnată şi ştampilată din partea ziarului, care i-ar fi dat dreptul să stea în faţa secţiilor de votare.

Întrebat dacă este jurnalist la Gorjeanul, Valeriu Trufelea a spus că nu, dar că a fost colonel la viaţa lui şi îi cunoaşte pe cei de acolo. „I-am rugat să îmi dea o legitimaţie ca să pot să îi filmez pe cei de la PDL”, a spus Trufelea.

Jurnaliştii acreditaţi pentru alegerile prezidenţiale, care şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, nu puteau avea apartenenţă politică. Valeriu Trufelea este consilier local din partea Partidului Conservator. Aflând că a comis o ilegalitate, Trufelea a declarat că „probabil nu mai este membru de partid”. Dar, în cazul unui consilier local, renunţarea la partid presupune pierderea calităţii de ales local. Aflând şi acest aspect, Trufelea a preferat să renunţe la cariera de jurnalist. Acesta s-a ales însă cu plângere penală.

Ziarist de-o zi şi la Tismama

Cazul consilierului local al Partidului Conservator de la Scoarţa, acreditat de Gorjeanul pe post de ziarist, nu a fost singular. Şi la Tismana secţia de votare din centrul oraşului a fost permanent monitorizată de un tânăr cu ecuson în piept, dar care nu avea acreditare de la biroul electoral judeţean.

Întrebat dacă este ziarist, acesta a spus iniţial că da, că lucrează de şase luni la Gorjeanul, dar a refuzat să îşi spună numele, pe motiv că este secret. Poliţia nu a fost interesată de tânărul care filma oamenii care veneau la votare, fără a avea acreditare. Abia când a fost sesizată de echipa Gorj TV că o persoană foloseşte fără drept calitatea de ziarist, poliţia l-a legitimat. Poliţiştii au avut nevoie de o jumătate de oră pentru a afla dacă o împuternicire de la un ziar poate să ţină loc de acreditare. Falsul jurnalist a chemat în ajutor un membru PSD, Alin Văcaru, care a explicat că s-a urmărit doar o atentă supraveghere a procesului electoral. În faţa poliţiştilor, aşa zisul jurnalist a scos împuternicirea din care rezulta faptul că este ziarist numai pentru o zi, 6 decembrie.

Subprefectul Marcel Romanescu a atras atenţia asupra faptului că persoanele neautorizate nu pot staţiona sau filma la mai puţin de 500 de metri de secţia de votare. „Rămâne la latitudinea preşedintelui de secţie de votare să stabilească dacă prezenţa acelei persoane fără acreditare deranjează în vreun fel procesul electoral, dar am înţeles că acesta trebuie sesizat de un partid politic, ceea ce până în prezent nu s-a întâmplat”, a spus Romanescu.

Nu a mai fost însă nevoie de intervenţia poliţiei sau a preşedintelui secţiei de votare, deoarece aşa zisul jurnalist Bârcă a plecat din faţa secţiei în autoturismul lui Alin Văcaru, membru PSD.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: