Consilierul lui Ponta, contracte de milioane cu CE Oltenia

Un consilier al premierului Victor Ponta, Dan Ioan Gheorghiu, a obţinut zeci de contracte la CE Oltenia pentru firma sa. Gheorghiu este acţionar la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) SA. Gheorghiu este asociat şi la Romelectro, o altă societate abonată la banii complexului. Gheorghiu este din 2012 consilier onorific al lui Victor Ponta şi ulterior i-a devenit şi vecin de apartament. Acesta nu este singurul consilier al lui Ponta care a pus ochii pe CE Oltenia. Pandurul a relatat că CE Oltenia este în discuţii finalizate, potrivit unor surse cu un contract, cu firma Envidity Energy SRL, la care acţionar este o societate cu acelaşi nume din Canada. La firma din Canada, preşedinte este Wesley Clark, consilier al premierului, care intenţionează să exploateze resursele de cărbune din pământ.

Hotnews.ro a publicat un articol privind legăturile dintre oameni din apropierea premierului Victor Ponta şi afaceri din energie. Consilierul onorific Dan Gheorghiu are mai multe contracte cu CE Oltenia. De la înfiinţare, CE Oltenia a atribuit ISPE 29 de contracte prin proceduri fără anunţ de participare. Cele mai multe au fost încheiate în urma unor proceduri fără anunţ de participare, contractele vizând in principal elaborarea de studii şi servicii de audit. Valorile acestor contracte nu sunt deloc de neglijat, exemplu fiind unul încheiat anul trecut in octombrie, în valoare de 992.000 lei, fără TVA.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Institutul de Studii si Proiectări Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Rădulescu şi Viorel Gafiţa. Ultimul, Viorel Gafiţa este administratorul Romelectro. Acţionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69,19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9,77%, restul de acţiuni fiind deţinute de acţionari tip listă.

Foarte mulţi bani a încasat şi Romelectro SA de la CE Oltenia. Din 2012 până acum, Romelectro a încheiat nouă contracte foarte bănoase cu CE Oltenia, scrie HotNews. Ultimul a fost atribuit în noiembrie 2014 pentru aproape 50 de milioane de lei, fără TVA, pentru modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW. 

Un alt consilier al lui Ponta este Corneliu Vişoianu, cel care a candidat pentru un post de deputat pe listele fostului PDL, el fiind impus de Bucureşti. Vişoianu a desfăşurat în Gorj câteva proiecte sociale, cu finanţare europeană, iar pe statul de salarii erau actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj Ciprian Florescu sau fostul prefect, actual secretar de stat la Justiţie, Claudiu Teodorescu.

SUBTERAN

Însă marea afacere pare să fie cea pusă la cale de consilierul american al premierului Ponta, Wesley Clark. Acesta este managerul unei firme din Alberta care se ocupă de implementarea unortehnologii de gazeificare a cărbunelui în strat în mai multe state. Discuţii între firma creată în România, Envidity Energy SRL, având ca acţionar majoritar firma din Canada, şi CE Oltenia au fost şi chiar au fost făcute studii. Pandurul a cerut mai multe informaţii privind stadiul discuţiilor pe această temă, însă până acum nu a primit răspuns.

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: