Cristian

Moartea violentă a procurorului Cristian Panait a devenit subiectul unui film care ar putea fi lansat chiar în acest an. În aprilie 2002, un tânăr procuror de 29 de ani, care activa în Parchetul General şi care aflase prea multe despre mafia politică de atunci, condusă de Adrian Năstase, se arunca inexplicabil de la balcon. Cu câteva minute înainte, din casa lui tocmai plecase tânărul la acea vreme Victor Ponta, şef al Corpului de Control al Guvernului Năstase. O moarte învăluită în mister, mai ales că nimeni nu a vorbit atunci cu presa. Medicii spuneau că au fost sunaţi chiar de ministrul Sănătăţii de atunci, Daniela Bartos, care le-a interzis să dea relaţii presei. „Nu am avut voie nici măcar să spunem dacă e viu sau mort”, îşi aminteşte un medic.

Un procuror tânăr, cu o carieră promiţătoare, care urma să se însoare, a avut o viaţă de calvar în ultimele sale zile. Apropiaţii spun că procurorul vorbea mereu de o chestiune de viaţă şi de moarte, a refuzat să mănânce zile la rând pentru că avea impresia că i se pun substanţe psihotrope, pentru că altfel nu îşi explica propriul comportament. În ultima zi de viaţă, Panait îşi chemase viitorul naş în vizită,pentru a-i face unele mărturisiri. Între timp însă, Ponta şi-a anunţat vizita, iar procurorul şi-a rugat mătuşa la care locuia să îi lase singuri şi să nu se sperie dacă aude ţipete. De aici lucrurile sunt neclare, nu se înţelege dacă Panait s-a aruncat de la balcon înainte sau după plecare lui Ponta. Cert este că actualul premier nu a lămurit niciodată opinia publică cu privire la scopul vizitei sale.

Lansarea filmului „Cristian”, regizat de fostul director al TVR Tudor Giurgiu, va fi cu siguranţă un prilej pentru reluarea dezbaterilor pe marginea misterioasei dispariţii a procurorului Panait. O poveste în care apar multe nume de miniştri, securişti, afacerişti, sponsori de partid, poliţişti, procurori etc. Va face oare un film lumină acolo unde justiţia a închis ochii? Să nu uităm că Monica Macovei, care a cerut în mai multe rânduri redeschiderea dosarului Panait, nu a reuşit să facă asta nici măcar în perioada în care a fost ministrul Justiţiei.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: