Despăgubiri pentru 744 de familii care au teren în zona Jilţ Nord

Departamentul pentru Energie a postat ieri pe site, spre dezbatere publică, proiectul de expropriere a peste 700 de persoane din Mătăsari, pentru extinderea exploatării la Cariera Jilţ Nord. Asemenea locuitorilor ce deţin terenuri în faţa excavatoarelor din Jilţ Sud şi Roşia Jiu, şi cei de la Jilţ Nord vor primi între 4,3 şi 4,9 lei pentru livezi, pădure sau teren arabil. 

Exproprierea pe baza legii 255 aduce puţini bani în buzunarele gorjenilor care trebuie să renunţe la terenuri pentru câţiva lei. Potrivit anexelor postate pe site alături de proiectul de hotărâre de Guvern, sunt oameni care vor lua 800 de lei. Cel mai mult va lua o familie din Mătăsari, 60.080 de lei. Proiectul privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică – „Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit" va duce la despăgubiri pentru suprafaţa de 358 de hectare. Pentru plata despăgubirilor celor 744 de familii din Mătăsari, guvernul va plăti 4.753.137 de lei. Pentru terenurile din domeniul public va plăti 6.291.666 de lei, iar la Romsilva va ajunge suma de 4.095.943.

ŞOMAJ

Lipsa fronturilor de lucru la Cariera Jilţ Nord este acută. În februarie o jumătate din angajaţii carierei au fost în şomaj tehnic, urmând ca în martie să stea acasă cealaltă jumătate.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: