Exclusiv: Candidatul nepoftit – “Ei au totul de pierdut, eu nu”

Victor Banţa, candidatul nepoftit la două competiţii, un pentru funcţia de subprefect şi cealaltă pentru cea de prefect a povestit cum a decurs examenul susţinut ieri la Bucureşti. Astăzi, Banţa se va prezenta din nou în faţa comisiei de evaluare, însă de această dată avându-l ca şi contracandidat pe  actualul prefect, Ion Florescu.

Spuneţi-mi, aţi fost acceptat la concurs, astăzi, căci domnul prefect Ion Florescu, după ce a secretizat concursul s-a justificat public că, oricum, era o competiţie cu circuit închis, cu câştigătorii ştiuţi dinainte – dânsul şi cei doi subprefecţi în funcţie la momentul actual…

Nu este adevărat, nu este un concurs cu circuit închis, mărturie stă anunţul postat la avizierul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în care sunt enumeraţi candidaţii declaraţi admişi după prima probă de concurs, aceea în care au fost evaluate dosarele. Am fost declarat admis la ambele concursuri, si pentru postul de prefect, si pentru un post de subprefect.

Până la urmă este un concurs de desemnare a subprefecţilor şi prefectului sau concurs pentru accederea în rândurile înalţilor funcţionari publici?

În primul rând, sunt două concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de prefect şi, respectiv, de subprefecţi la nivelul judeţului Gorj. Miza este ocuparea definitivă, prin concurs, a postului de prefect sau a unuia din cele două posturi de subprefect. Pe de altă parte, prefectul interimar şi actualii subprefecţi interimari dacă pierd acest concurs rămân şi fără funcţiile pe care le ocupă în prezent şi nici nu intră în categoria înalţilor funcţionari publici. Spre deosebire de cei trei, eu sunt deja înalt funcţionar public. Ei au totul de câştigat, totul de pierdut.

Cât de serios a fost concursul de astăzi, pentru cele două posturi de subprefect?

A fost destul de serios, eu am fost singurul candidat nepoftit, s-a respectat procedura, atât din punct de vedere al elaborării subiectelor cât şi în ceea ce priveşte stabilirea baremurilor de evaluare.

Pe timpul examinării, aţi fost întrebat de comisia de evaluare dacă aveţi acreditare politică, dacă aveţi patalama la mână?

Nu există aşa ceva, legea interzice să se facă aşa ceva, nu m-a întrebat nimeni despre aşa ceva.

Ce veţi face dacă veţi pierde ambele concursuri, şi cel pentru un post de subprefect, şi cel pentru postul de prefect?

Rămân la locul de muncă în care sunt încadrat în prezent, ca inspector guvernamental.

Aveţi posibilitatea de a contesta rezultatele concursurilor?

Am această pârghie, dar nu pot contesta decât modul de evaluare a propriei lucrări.

Dacă vă veţi confrunta cu un eşec, o veţi face?

E greu de anticipat acum, depinde dacă voi fi sau nu mulţumit de rezultat, sunt o persoană care ştie să se autoevalueze destul de bine.

Mai este posibilă, în această fază, o negociere cu dumneavoastră? Să spunem că vi se oferă în această seară, mâine sau poimâine un post de inspector guvernamental la Gorj, în schimbul retragerii din concurs…

Nu aş accepta sub nicio formă, este exclusă o negociere. În momentul de faţă ambele posturi de inspector guvernamental de la Gorj sunt libere, eu am adresat în urmă cu două săptămâni o cerere primului ministru pentru a fi transferat, conform legii, pe un post de inspector guvernamental acasă.

Probele de mâine, pentru postul de prefect, se desfăşoară după algoritmul de astăzi?

Da.

Aveţi un avantaj, deci…

Dezavantajul constă în oboseala acumulată astăzi, avantajul real este reprezentat de antrenamentul de astăzi, un fel de tur de pistă la Formula 1.

Interviu preluat de pe www.gorjnews.ro

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: