Greblă despre CEO: Nu există soluţii miracol!

Senatorul PSD Toni Greblă a declarat că nu există soluţii miracol pentru Complexul Energetic Oltenia, considerând că situaţia ar putea fi remediată doar prin dialog şi negociere. Greblă a refuzat să comenteze în vreun fel managementul lui Laurenţiu Ciurel, dar nu este de acord nici cu protestele liderului sindical Marin Condescu.  

Reporter: Care sunt ultimele noutăţi în ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia?

Toni Greblă: Am înţeles că joi a fost încheiat un protocol cu Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică şi acesta reprezintă un prim pas şi timpul necesar pentru ca celelalte măsuri să fie luate şi transpuse în practică astfel încât să fie asigurată funcţionarea companiei pentru viitor. Acest protocol s-a suprapus şi pentru o situaţie favorabilă energiei electrice în sensul că un grup de la NuclearElectrica este închis astfel încât pe piaţă există o disponibilitate de 750 MW care poate fi fructificată în această perioadă şi realizate nişte contracte bilaterale care să asigure desfacerea energiei electrice, capitol la care compania este un pic deficitară.

Rep.: În opinia d-vostră, cum s-ar putea redresa situaţia în care se află în prezent CE Oltenia?

T.G.: Nu există soluţii miracol, trebuie să existe însă dorinţă de dialog, dorinţă de a antrena partenerii sociali, dorinţă de a analiza complexitatea situaţiei în legătură cu producerea şi vânzarea energiei electrice şi toate astea trebuie făcute într-un plan pe termen mediu şi lung pentru a putea rezista pe o piaţă de energie electrică în Europa, piaţă care este din ce în ce mai liberalizată. Altfel, soluţii miracol de la un om, de la o anumită instituţie, nu trebuie aşteptate, ci analiză lucidă, profesionistă, fără patimă şi cu luarea în considerare a tuturor opiniilor celor avizaţi.

Rep.: Se poate spune că cei de la conducerea Guvernului au dat greş prin susţinerea actualului manager al CEO?

T.G.: Nu ştiu dacă Guvernul a numit conducerile la companiile şi societăţile de stat. Cred că a existat o companie care a analizat ofertele, a ales una. Eu nu vreau să comentez pentru că nu ştiu ce contract de management există la nicio companie din România. Nu am făcut şi nu pot să fac o analiză cu privire la rezultatele obţinute vis-a-vis de contract. Este treaba celor care au făcut această numire, au încheiat contractul, să verifice respectarea lui.

Rep.: Credeţi că cei de la ANRE vor fi sensibilizaţi prin protestele din ultima perioadă?

T.G.: Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi adeptul soluţionării unor probleme sociale sau a unor probleme economice cu proteste. Dialogul şi negocierea. Negocierea şi dialogul. În loc să protestăm sau să pichetăm câteva zile un anume sediu e preferabil să negociem, să dialogăm câteva zile pentru a degaja împreună o soluţie. Întotdeauna rezultatul negocierii şi consensului se dovedeşte a fi o soluţie mult mai bună decât oricare din formele de protest imaginate în lumea asta.  

Vizualizări: 309

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: