Întâlnire cu ministrul Videanu pentru plata cărbunelui livrat CET-urilor

Directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, a participat ieri la Bucureşti la o întâlnire cu ministrul economiei, Adriean Videanu, pentru a discuta despre găsirea unei modalităţi prin care termocentralele care au datorii la SNLO să facă rost de bani pentru achitarea acestora. Discuţiile au loc în contextul în care furnizarea de cărbune a fost oprită complet către CET-urile cu datorii, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care minerii din subteran intră de luni în concedii de odihnă obligatorii.

Termocentralele din ţară au să achite către SNLO nu mai puţin de 200 de milioane de lei, o sumă care reprezintă contravaloarea cărbunelui consumat iarna trecută şi neplătit până acum. Termocentralele se plâng de lipsa banilor, un întreg cerc vicios fiind la mijloc, aşa ajungându-se la medierea ministrului economiei. Adriean Videanu a discutat ieri problemele din minerit atât cu Daniel Burlan, cât şi cu omologul acestuia din Valea Jiului, Compania Naţională a Huilei având probleme majore datorită restanţelor de circa un miliard de euro înregistrate la bugetul de stat. La discuţii a fost prezent şi Constantin Bălăşoiu, şeful viitoarei companii Electra, cea care include în componenţa sa structurile miniere şi energetice din Oltenia.

Burlan spune că în privinţa Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia ministrul Videanu a promis sprijin în rezolvarea problemei datoriei termocentralelor. Ministrul nu este indiferent la faptul că CET-urile nu îşi pot aduna cărbunele necesar în viitorul sezon rece, aşa cum nu poate să treacă nici peste datoriile de 200 de milioane de lei neachitate către SNLO. Directorul general spune că rămâne optimist după întâlnirea de ieri şi are convingerea că problema restanţelor neachitate va fi rezolvată vara aceasta.

„CET-urile trebuie să îşi primească bani fie prin ajutoare de stat, fie prin subvenţiile ce sunt acordate populaţiei la plata facturilor. Noi am oprit livrările şi aşteptăm să ne fie plătite cantităţile neachitate până acum. Beneficiarii noştri care au datorii ar lua cărbune şi acum, dar le-am arătat că trebuie să şi plătească. Există ordonanţa 36 prin care bugetele locale au alocate surse pentru a acoperi pierderile de la CET-uri. Bugetele locale pot aloca la CET-uri sumele necesare şi ei, la rândul lor, ne pot plăti nouă pentru ca şi noi să plătim ceea ce avem de achitat către bugetul de stat. Printr-o hotărâre de guvern se poate impune mecanismul acesta şi eu am convingerea că lucrurile se vor rezolva vara aceasta”, menţionează Burlan.

         

Depozite tot mai pline

Daniel Burlan afirmă că există posibilităţi de stocare a producţiei pentru câteva săptămâni de acum încolo, timp suficient pentru ca datornicii să încerce să facă rost de bani cu care să îşi achite restanţele. În aceste condiţii conducerea SNLO s-a văzut nevoită să îi trimită acasă pe angajaţii din subteran, aceştia urmând să rămână în şomaj tehnic de lunea viitoare.

„Concediile de odihnă obligatorii pentru cei circa 700 de angajaţi din subteran, care provin în special din zona Motru, sunt de 15 zile lucrătoare şi încep de luni, 19 iulie. Stocurile pe care noi le avem acum sunt de 450.000 de tone şi estimez că în două săptămâni vom avea 600.000 de tone. Vor fi ceva probleme eventual, dar putem stoca în depozite până la 900.000 de tone. Sper să nu ajungem însă la un asemenea nivel şi lucrurile să se rezolve până atunci”, spune directorul general al SNL Oltenia.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: