Liberalii, între „prostia” lui Tăriceanu și supărarea pe Antonescu

Apele nu par deloc liniștite în tabăra liberalilor, după decizia luată de aceștia de a trece în opoziție, demisia lui Călin Popescu Tăriceanu și vestea că vrea să își facă un nou partid având la Gorj cel puțin un adept. Dan Morega este gata să îi sară în ajutor fostului premier, așa cum primarul de la Bâlteni a ieșit ieri la rampă cu o declarație dură, în care cere Congres Extraordinar în partid și demisia lui Crin Antonescu.

Fostul deputat liberal Dan Morega a fost ieri printre primii care l-au felicitat pe Călin Popescu Tăriceanu pentru demersurile de a înființa un nou partid liberal, el menționând că nu exclude posibilitatea de a-l susține pe fostul premier, ocazie cu care ar urma să revină în politică. „I-am dat un mesaj și i-am urat succes în demersul său, iar în ceea ce mă privește nu exclud posibilitatea de a-l sprijini pe Călin Popescu Tăriceanu într-un astfel de proiect. Sondajele PSD la nivel de județ arată că mă bucur de încrederea a circa 25% din gorjeni, ceea ce mă situează pe locul trei, iar în viața publică am fost prezent permanent. Faptul că am luat PNL Gorj de la 6% și l-am dus aproape de 20% cred, de asemenea, că spune multe și de aceea afirm că nu exclud posibilitatea de a mă implica într-un nou proiect politic”, declară fostul deputat liberal.

Morega, fost deputat PNL de Gorj în perioada 2008 – 2012, a părăsit formațiunea politică în 2011, în urma unor divergențe de opinie pe care le-a avut cu Crin Antonescu, pe care l-a acuzat de „dictatură”. El consideră că și Călin Popescu Tăriceanu a plecat acum din partid tot din aceleași motive, Morega fiind de părere că fostul premier va fi urmat în demersul său și de alți liberali care au părăsit PNL în ultimii ani. „O să vedeți că nu este singurul care pleacă din PNL. Datorită impunerii legii omertei de către Crin Antonescu și a dictaturii acestuia, cei care au fost prigoniți și au plecat deja din partid, cum ar fi un primar ca Andrei Chiliman sau ca Vlad Moisescu, se vor ralia la un astfel de proiect la fel ca și cei care s-au săturat de mitocăniile din PNL”, spune Morega.

Acesta susține că decizia luată de liberali de a ieși de la guvernare nu este una conformă statutului partidului, întrucât decizia a fost luată la nivel de București, fără a fi consultate organizațiile județene, primarii și aleșii locali fiind nemulțumiți de ruperea USL. „Ei au votat acolo, în Delegația Permanentă, ei între ei, dar nu au consultat și organizațiile județene. Cei care s-au dus din partea teritoriului nu au avut nici un mandat din partea filialelor pe care le reprezintă, iar asta e încă o dovadă de dictatură. Au votat toți cum le-a cerut Crin Antonescu și au spus că așa a decis partidul, dar nu e chiar așa”, a mai declarat Morega.

Demisia lui Antonescu

Gestul lui Tăriceanu se bucură și de simpatia primarului din Bâlteni, Gheorghe Păsărin, care ieri nu a ezitat să-i ceară demisia lui Crin Antonescu. Acesta vrea un Congres Extraordinar în PNL pe considerentul că baza partidului nu a fost consultată atunci când s-a luat cea mai importantă decizie, cea a ieșirii de la guvernare. „Eu două lucruri cer, demisia lui Crin Antonescu și Congres Extraordinar. Demisia poate o să mi-o ceară și mie Crin Antonescu, dar nu eu sunt cel care a dus partidul în opoziție, ci el. Am părăsit USL, dar pe noi nu ne-a consultat nimeni. Nu a venit nimeni și la noi, la baza partidului, să ne întrebe dacă suntem de acord sau nu cu așa ceva. În campanie când le promiteam oamenilor că le rezolvăm problemele era bun USL-ul. Vin acuși alegerile europarlamentare și iar ne vor da procente pe care noi, primarii, trebuie să le realizăm. Dacă nu le facem noi vom fi trași la răspundere, dar ei nu și de aceea nu mi se pare firesc. Mult mai normal mi se pare ce a decis domnul Tăriceanu, pentru care am o stimă deosebită și pe care îl consider cel mai bun premier al nostru de după 1990”, spune Păsărin.

Dian – „Cea mai mare prostie a lui Tăriceanu”

Șeful PNL Gorj, senatorul Dian Popescu apreciază că decizia fostului premier Călin Popescu Tăriceanu de a înființa un nou partid liberal reprezintă „cea mai mare prostie” pe care acesta ar fi putut s-o facă. Popescu spunea ieri, e drept, în prima parte a zilei, că nu are informații că vreun coleg de-al său din organizație ar fi interesat de proiectul lui Tăriceanu, el menționând că nu cunoaște până acum vreun membru PNL care să fie interesat de demersurile fostului premier. „E o prostie. Cea mai mare prostie a lui. Va vedea că nu-l va urma nimeni pentru că e de râs ceea ce vrea el să facă. Acest proiect se va stinge, nu se va materializa pentru că nu are nicio valoare, în ciuda sprijinului de care beneficiază din partea unor politicieni ai momentului”, spune Dian Popescu.

Fostul contracandidat al lui Dian Popescu la șefia PNL Gorj, Radu Angheloiu, a precizat, la rândul său, că nici el nu cunoaște vreun membru din organizație care ar putea să îl urmeze pe Călin Popescu Tăriceanu în formarea noului partid politic. Angheloiu, în schimb, consideră „surprinzătoare” inițiativa lui Tăriceanu, el spunând însă că în PNL există o disciplină de partid pe care toți membrii o vor respecta, indiferent dacă partidul este la putere sau în opoziție. „A fost o decizie surprinzătoare pentru toată lumea, dar nu știu dacă va avea succes. Nu știu dacă va fi o emulație în jurul domnului Tăriceanu, mai ales că nu știu pe nimeni prin filială interesat de acest demers. Poate că este și prea devreme pentru așa ceva, dar în Delegația Permanentă lucrurile pentru ieșirea de la guvernare au fost clar exprimate, iar disciplina de partid e respectată de toți membrii”, afirmă Radu Angheloiu.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: