Martorii ţin cu dascălii acuzaţi de corupţie

Martorii dintr-un proces de corupţie în care sunt inculpaţi doi dascăli din Rovinari îşi schimbă declaraţiile sau nu mai sunt de găsit pentru a depune mărturie la instanţă. Anchetatorii au constatat că profesorii le cereau elevilor de la sume de bani şi sticle de băutură, dar şi ţigări şi cartele telefonice, reclamaţiile fiind depuse după ce foştii liceeni şi-au dat seama că au fost ţepuiţi întrucât niciunul dintre ei nu a primit subiectele promise pentru bac.

Procesul se află pe rol la Tribunalul Gorj de la începutul anului, iar inculpaţii sunt Mircea Niţu şi Alin Constantin Rovenţa, doi profesori pe care 13 foşti elevi de clasa a XII-a i-au denunţat la Parchet în urmă cu peste un an. Cei doi erau acuzaţi că pretindeau bunuri sau bani pentru a-i promova pe elevi ori pentru a le uşura examenele de bacalaureat, după cum se arată în rechizitoriul Parchetului. Procesul respectiv se apropie de final, însă mulţi dintre martori nu mai sunt de găsit ori, cei care vin la instanţă, îşi schimbă declaraţiile, astfel încât din acestea să nu reiese că profesorii în cauză le-ar fi cerut bani pentru altceva în afară de meditaţii.

O fostă elevă a celor doi profesori a fost audiată ieri, aceasta spunând că nu i s-a dat vreodată de înţeles că ar fi ajutată la bac, ci doar că ar urma să facă pregătire la matematică, materie la care stătea "mai prost". Pe parcursul anchetei aceasta le declarase cu totul altceva procurorilor şi poliţiştilor, vorbele ei făcând referire clară la insinuări ale dascălilor cu privire al posibilitatea oferirii unui ajutor la bac în schimbul unor sume de bani. Martora şi-a retractat ieri declaraţia şi la fel au făcut şi părinţii săi, audiaţi şi ei în dosar, magistratul care se ocupă de dosar având chiar o dispută pe această temă cu tatăl fostei eleve.

Părinte iritat de întrebările primite

Purtător de cercei în urechi, părintele i-a spus judecătorului că este nemulţumit de faptul că poliţiştii au consemnat altceva în declaraţia sa, el spunând că i-au fost returnaţi cei 50 de euro pe care îi dăduse pentru "meditaţii" şi că nu mai vrea nimic altceva în schimb, decât să fie lăsat în pace. "Nu am auzit aşa ceva, doar despre meditaţii a fost vorba", a declarat martorul, în timp de preşedintele completului de judecată i-a replicat scurt. "Vă văd puţin mai agitat, poate vă strâng cerceluşii", a menţionat magistratul, care, a reuşit să îl mai calmeze pe bărbatul respectiv, martorul spunând în cele din urmă că nu a discutat nimic despre eventuale "influenţe" la bacalaureat cu cei doi dascăli ajunşi în boxa acuzaţilor.

Procesul respectiv bate însă pasul pe loc pentru că şi alţi martori au atitudini similare sau sunt de negăsit. Judecătorul de caz, Mihai Pistol, a dispus ca la termenul următor mai mulţi martori să fie aduşi cu mandat de către Poliţie. Împotriva lui Niţu au fost formulate trei acuzaţii de comiterea infracţiunii de luare de mită, în timp ce Rovenţa este judecat pentru trei infracţiuni de luare de mită şi cinci de trafic de influenţă.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: