Mierea este mai bună decât antibioticele

Mierea, alimentul minune care are foarte multe calităţi pentru sănătate, poate fi mai bună în anumite tratamente decât un antibiotic. Mulţi germeni patogeni au devenit rezistenţi la acţiunea antibioticelor şi medicii caută noi remedii pentru a trata bolile cauzate de aceştia. Mierea oferă o mulţime de tratamente pentru numeroase probleme medicale.

Folosim destul de des mierea, pentru a face tartine dimineaţa sau pentru a îndulci ceaiul, dar nu ne gândim la acest produs apicol ca la un tratament în cazul unei boli. Contribuţia ei la păstrarea sănătăţii nu poate fi însă ignorată sau minimalizată. Mierea e un produs bogat în vitamine deoarece în compoziţia ei se regăsesc complexul vitaminic B, vitamina A, C, acid folic şi vitamina K. Şi la capitolul minerale mierea stă foarte bine deoarece conţine fier, magneziu, potasiu, mangan, sodiu, fosfor şi cupru.

Mierea este cel mai bun cicatrizant

Un studiu publicat recent propune utilizarea mierii în tratamentul plăgilor chirurgicale, datorită proprietăţilor sale terapeutice. Mierea are un puternic efect antimicrobian, cicatrizant şi antiinflamator. Aplicată direct pe răni, mierea ajută la vindecarea mai rapidă şi fără complicaţii a acestora.

Mierea este un leac vechi şi foarte eficace în tratamentul plăgilor, dar a căzut în uitare odată cu generalizarea folosirii antibioticelor care au apărut în secolul XX.  Acum această proprietate a mierii revine în actualitate şi în practica medicală tocmai din cauza problemelor generate de utilizarea pe scară largă a antibioticelor. Acestea au numeroase efecte secundare care, în cazul mierii, nu se regăsesc.

Poate trata sinuzita

Atunci când vine vorba de sinuzită, spre exemplu, mierea este excelentă pentru a sprijini tratarea acesteia. Cercetătorii au concluzionat în urma unui studiu bine structurat că mierea atacă bacteriile care produc sinuzita. Oamenii de ştiinţă au aplicat miere pe biofilmele care cauzează sinuzita. Biofilmul reprezintă o comunitate microbiană alcătuită din numeroase celule. El este responsabil de anumite infecţii cronice. S-a observat că mierea atacă biofilmele şi implicit bacteriile. Ele sunt distruse de un produs simplu (la prima vedere), de miere. Studiul a venit cu o constatare uimitoare, aceea că mierea este mai eficientă decât antibioticele în tratamentul sinuzitei. Când ai sinuzită ţi se inflamează mucoasa sinusurilor, ai purulenţe nazale, nasul înfundat, te doare capul, ai ameţeli şi nu poţi să miroşi.

Cercetătorii au aplicat miere şi antibiotice pe bacteriile care cauzează sinuzita şi au descoperit astfel că mierea a fost mai eficientă decât antibioticele pentru a le distruge. Bacteriile au suferit mutaţii în timp pentru a rezista la antibiotice dar nu şi la miere.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: