Mii de gorjeni fără serviciu contribuie la fondul de pensii

Mii de gorjeni fără venituri plătesc sume pentru a avea garanţia că vor primi o pensie atunci când vor îndeplini condiţiile de pensionare. Printre cei 7.000 de cotizanţi sunt şi persoane care înregistrează venituri salariale, dar care au dorit să beneficieze de o pensie mai mare. Acest lucru este posibil printr-un contract de asigurare facultativă.

Pe lângă persoanele care desfăşoară o activitate, obţin un salariu sau un venit de formă salarială, mai există şi altă categorie de persoane care beneficiază de pensie. Circa 7000 de gorjeni au solicitat încheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeţeană de Pensii Gorj. „Până în prezent avem în evidenţa noastră 6924 de persoane asigurate pe bază de contract de asigurare. În prezent mai sunt active 1117 contracte. Persoanele care se asigură pe baza acestui contract de asigurare sunt acele persoane care nu realizează venituri salariale şi nici alte venituri în nume propriu. Sau, o altă categorie, sunt acele persoane care vor să-şi completeze veniturile asigurate. De exemplu, un salariat realizează lunar un salariu de 1000 de lei şi ar vrea ca atunci când iese la pensie să beneficieze de o pensie mai mare. Atunci, vine la Casa de Pensii şi încheie un contract de asigurare prin care se obligă să plătească contribuţii în procent de 31,5% la un venit asigurat care, adunat cu salariul pe care îl realizează, să nu depăşească cinci salarii medii brute pe economie. Nu există o perioadă limită pentru care poate fi asigurat”, a spus Ioana Talău, director executiv adjunct în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj.

În situaţia în care trei luni consecutive persoana care a solicitat acest beneficiu nu îşi achită contribuţiile, Casa Judeţeană de Pensii are dreptul de a rezilia din oficiu contractul pe motiv de neachitare de contribuţii. Pentru sumele pe care le-a achitat i se va stabili drept la pensie.

Mai puţine contracte încheiate

Tot mai puţine persoane încheie astfel de contracte cu Casa de Pensii din cauza faptului că există o sumă minimă care trebuie achitată. „Dacă în perioada 2007-2011 asigurarea nu era plafonată, în sensul că nu exista o limită minimă sau maximă pentru venitul pentru care persoana putea să se asigure, începând cu ianuarie 2011 prin legea bugetului asigurărilor sociale şi prin legea pensiilor acest venit a fost plafonat şi ca limită minimă şi limită maximă. Ca limită minimă putem vorbi de 35% din salariul brut pe economie, iar maxim 5 salarii medii brute pe economie. Este vorba de o limită a venitului asigurat de 778 lei ceea ce obligă pe persoana respectivă să plătească 230 lei pe lună”, a mai spus Ioana Talău.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: