Mocioi: Inspectorul Ișfan mi-a spus că lecția de la Stoina era de anti-violență

Deputatul PP-DD de pe colegiul 5 Rovinari, Niculina Mocioi, condamnă modul în care inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Ion Ișfan, înțelege să rezolve problema de la o școală din Stoina. Acolo, un profesor de sport punea elevii să se pălmuiască. Deputatul zice că Ișfan i-a spus că, de fapt, în filmuleț este prezentată o lecție de anti-violență, nu de violență. Mocioi a participat vineri la un simpozion organizat de sindicatele din învățământ, pe tema educației. Mocioi s-a arătat dezamăgită că la întâlnire a fost mai degrabă o atmosferă festivă, decât una de dezbatere. Dintre cei 11 parlamentari de Gorj, la întâlnirea cu dascălii au venit doar doi, Mocioi și Răzvan Rotaru.

Reporter: Ați participat la o dezbatere pe problemele din educație. Care sunt concluziile?

Niculina Mocioi: În primul rând vreau să spun că nu a fost o dezbatere. A fost o întâlnire la care au participat dascăli, reprezentanții sindicatelor, ai autorităților județene, ai Inspectoratului Județean Școlar Gorj. Despre concluzii nu pot să spun mare lucru pentru că, așa cum v-am spus, au fost discursuri și mai mult o zi de sărbătoare a dascălului. Ni s-a înaintat, mie și deputatului Răzvan Rotaru, singurii parlamentari prezenți la eveniment, o mapă cu câteva propuneri de modificare a Legii Educației.

Rep.: Despre ce propuneri este vorba?

N.M.: Solicitările se referă la creșteri salariale sau creșterea normei la 16 ore. O propunere cu care am fost și eu de acord se referă la armonizarea programei școlare cu realitatea vremurilor.

Nu am discutat, și aș fi vrut, despre faptul că a fost introdusă evaluarea la clasa a doua și învățătorii nu știu ce subiecte vor fi. S-a mai propus ca decontul pe naveta profesorilor să se facă cu bani repartizați direct de Ministerul Educației și nu de primării. Sunt mai multe propuneri pe care le voi studia atentă. Bineînțeles că, după primirea acestor propuneri, voi face tot ce pot, dar trebuie să ținem seama că sunt parlamentar PP-DD, partid aflat în opoziție. Cei de la USL, care ar fi avut pârghii să rezolve aceste probleme, nu au venit la întâlnirea cu dascălii.

Rep.: Ați abordat și problema calității actului de învățământ și calitatea dascălilor? Vă întreb pentru că zilele acestea se desfășoară o anchetă la o școală din Stoina, unde un profesor, la ora de sport, îndemna elevii să se bată.

N.M.: Am sperat că vom discuta mai mult despre calitatea actului de învățământ în școlile din Gorj. Situația de la Stoina nu s-a discutat acolo, dar după ședință am profitat de prezența inspectorului general Ion Ișfan și l-am întrebat dacă profesorul mai este în învățământ. Vreau să vă spun că răspunsul denotă doar că domnul inspector Ișfan nu se află unde trebuie. Mi-a spus că face o anchetă, dar că acel filmuleț în care cei doi copii se bat în fața și la îndemnul profesorului a fost interpretat greșit. Domnul Ișfan spune că s-a înțeles greșit, iar dascălul voia să le explice copiilor că violența nu este bună, iar ceea ce se întâmpla în sala de clară era exemplul a ce se putea întâmpla dacă există violență. Deci nu era lecție de violență, ci anti-violență.

Rep.: Incredibil.

N.M.: Chiar i-am spus că nu se poate așa ceva. Nu știu acum dacă cineva cu o astfel de gândire trebuie să mai rămână în fruntea învățământului. Domnul profesor de la Stoina nu ar trebui să plece acasă fără domnul Ișfan.

Rep.: Revenind la acel simpozion, știu că ați sprijinit și cadrele nedidactice din județ. S-a mai întâmplat ceva?

N.M.: Memoriile oamenilor au ajuns la ministerele care au competență în acea problemă. Era vorba despre o mie de persoane care au sporul de vechime în salariu și vă dați seama ce salarii au. Nu mai au ce să pună pe masă. Răspunsurile de la ministere sunt alambicate și fără să dea o soluție, dar nu voi renunța. 

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: