Motru refuză scumpirea apei, din cauza ruginii

Aparegio încearcă să strângă bani pentru a-şi achita creditele pe care le-a contractat pentru proiectele accesate cu fonduri europene, crescând tarifele la apă şi canalizare. După anul trecut au majorat tarifele la Târgu Jiu, furnizorul de apă potabilă face presiuni asupra Primăriei Motru să alinieze preţurile. Edilul local spune că, înainte de a cere majorarea tarifelor, operatorul va trebui să remedieze problemele de pe reţea, întrucât la robinetele motrenilor curge apă cu rugină.

Aparegio a reuşit să impună un tarif unic în patru oraşe din judeţ: Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Ţicleni şi Bumbeşti Jiu. Gorjenii din aceste localităţi plătesc 3 lei pe metrul cub de apă şi 3,2 lei pe metrul cub de canalizare. Nemulţumirea conducerii Aparegio este aceea că nu s-a reuşit alinierea preţurilor şi la Motru, unde autorităţile au refuzat majorarea tarifelor la apă şi canalizare. „Trebuie să se ajungă la un tarif unic în tot judeţul. S-a ajuns la el în patru oraşe. Urmează ca în cel mult o lună să se alinieze şi municipiul Motru, care a semnat pentru continuarea proiectului de modernizare a reţelei, dar nu a majorat tarifele. Judeţul Gorj are cel mai mic tarif din ţară, la nivelul celor 42 de judeţe care au primit finanţare prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu”, a declarat Ion Popescu, directorul Aparegio.

Acesta a mai precizat că actualizarea preţurilor s-a făcut din cauza creditului de 7 milioane de euro contractat la proiectele accesate cu fonduri europene. „Avem credite care trebuie rambursate din creşterea tarifelor. Pentru acest proiect am accesat un credit de 7 milioane de euro, însă mai avem şi altele pentru echipamente. Conform angajamentului şi cerinţei Comisiei Europene era nevoie să se ajungă la un tarif unic. În momentul de faţă, tariful la apă este de 2,42 lei şi de 2,58 lei la apă uzată, fără TVA”, a menţionat Ion Popescu.

Apă cu rugină la robinetele motrenilor

Deşi directorul Aparegio a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că în câteva săptămâni motrenii vor avea aceleaşi tarife ca şi la Târgu Jiu, autorităţile locale spun că nu vor aproba nici un fel de majorări în condiţiile în care operatorul nu îşi va îndeplini obligaţiile. Primarul Dorin Hanu spune că nu de puţine ori la robinetele motrenilor a curs apă cu rugină. „Aparegio a solicitat majorarea tarifelor încă de anul trecut, însă consilierii locali au respins solicitarea. Noi plătim cam 2,50 de lei pe metru cub şi trebuia să majorăm tariful la 3 lei. Nu era o creştere mare, dar oamenii nu au vrut din cauza calităţii proaste a apei. De multe ori, nici eu nu puteam să mă spăl pe dinţi cu apă de la chiuvetă pentru că era ruginită”, a declarat Dorin Hanu, primarul de la Motru.

Edilul local  nu vrea să întrerupă continuarea proiectului. „Ne dorim să continue proiectul. Noi ne-am obligat că vom alinia preţurile, dar nu în asemenea condiţii. S-a stabilit un plan de măsuri pentru remedierea problemelor, iar cei de la Aparegio trebuie să convingă consilierii de faptul că l-au respectat. Numai după aceea se poate vorbi de creşterea tarifelor. Noi ne vom respecta angajamentul, dar trebuie să-şi respecte şi ei obligaţiile”, a explicat Hanu.     

Pierderi mai mari decât consumul de apă

Deşi pare greu de crezut, gorjenii plătesc mai mult pentru pierderile de apă de pe reţea decât pentru consumul efectiv. Prin programul de înlocuire şi extindere a reţelelor, Aparegio şi-a propus să diminueze pierderile de apă cu aproximativ 20 de procente. „Din măsurătorile care s-au făcut s-a constatat că circa 62% din apa care intră în sistem se pierde. După implementarea acestui proiect pierderile vor ajunge la aproximativ 45%. Ideal ar fi ca pierderile să ajungă la 25%”, a declarat Ion Popescu.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: