Nu mai sunt locuri în centrele de îngrijire

Situaţie fără precedent la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. În prezent toate complexurile de servicii oferite copiilor şi mamelor acestora sunt ocupate la capacitate maximă. De exemplu, la Centrul Maternal din Târgu-Jiu nu mai poate fi primită nici măcar o mămică. Se pare că s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei banilor.

Criza financiară şi sărăcia cu care se confruntă mai multe familii din Gorj dă peste cap şi activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. De aproximativ două săptămâni toate centrele direcţiei care adăpostesc copiii şi mamele acestora sunt supra-aglomerate. S-a încercat mărirea numărului de paturi, însă fără nici un rezultat. Conducerea Direcţiei susţine că s-a ajuns în această situaţie din cauza sărăciei şi se roagă să nu mai apară nici un caz nou, pentru că nu au soluţii. „Nu ne-am mai confruntat niciodată cu această problemă. Am avut ce-i drept perioade când numărul asistaţilor a crescut, dar niciodată atât de mult încât să nu mai avem locuri. Am ajuns în situaţia asta din cauza sărăciei. Nu am avem nici un loc liber, ceea ce la noi nu s-a întâmplat niciodată. În toate centrele noastre de îngrijire am băgat paturi în plus şi le avem ocupate peste capacitate. Sperăm să nu apară ceva că nu ştim ce să facem. Astea sunt efectele şi urmările criza financiare şi sărăciei din judeţul Gorj”, spune Constantin Preoteasa, director DGASPC Gorj.      

Central Maternal, plin

De exemplu la Centrul Maternal din Municipiul Târgu-Jiu sunt în prezent opt mămici cu 15 copii. Capacitatea centrului este mult depăşită însă conducerea centrului nu poate să scoată mămicile în stradă. „Noi lucrăm la capacitate maximă. Avem foarte multe mămici şi foarte mulţi copii şi nu avem spaţiu să mai primim alte cazuri noi. Capacitatea maximă a centrului este de opt mame, cu opt copii, iar noi avem opt mame cu 15 copii. Nu am reuşit să le integrăm şi nu le putem scoate în stradă la poarta unităţii. Multe dintre ele au stat peste termenul legal, dar asta e situaţia”, spune Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal. 

La Centrul Maternal sunt mămici care au luni bune de când stau aici. „Sunt aici de aproape 8 luni, am trei copii şi nu am unde să stau. Familia nu mă vrea, iar condiţiile de acasă nu îmi permit să cresc trei copii. Nu avem posibilităţi materiale. Am făcut un dosar pentru o locuinţă socială şi sper să o primesc. Până atunci stau aici în centru că nu am unde să mă duc“, spune Aura.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: