Oprea, premierul sistemului

Gabriel Oprea, premier, este un vis urât pentru România. Un preşedinte al unui partid de traseişti, care sprijină anumite guverne invocând mereu interesul naţional. În fapt, interesul „sistemului”. Acel „sistem” care a făcut din Oprea bodyguardul lui Miron Cozma în anii ’90. Apoi l-a făcut şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, cum îl numea Traian Băsescu. „Sistemul” a făcut rapid tranzitul lui Oprea de la Năstase la Băsescu, aşa că „generalul” a devenit între timp pentru fostul preşedinte „un partener de nădejde, pe care te poţi baza”. Printre altele, Oprea este şi naşul lui Victor Ponta, grad de rudenie pe care îl are şi fostul şef al SRI, George Maior. Iată că acum, când finul Ponta se ascunde în Turcia de procurorii DNA, naşul Oprea îi ia locul în fotoliul de premier. Pe semnătura preşedintelui Iohannis. Iar naşul Maior este varianta de rezervă a PSD.

Klaus Iohannis avea posibilitatea legală de a numi orice ministru premier interimar. A mers însă pe recomandarea lui Ponta şi l-a numit pe „interesul naţional”. Poate a făcut asta din considerentul că Oprea este vicepremier. Să zicem. Neamţul este prea riguros şi atunci când ia decizii ignoră efectul de imagine. Logic, dacă locul 1 este indisponibil, îl înlocuieşte numărul 2. Doar că politica nu e matematică ori logică, deciziile trebuie luate în funcţie de mai mulţi factori, iar semnalul transmis populaţiei este foarte important. Aspect pe care Iohannis îl ignoră de fiecare dată.

Pe surse, presa scrie că Oprea i-ar fi spus lui Iohannis că Ponta a fost deja convins să demisioneze. Nu pare că e aşa, câtă vreme premierul şi-a pus miniştrii să apară la televizor şi să spună că ţin mereu legătura cu el, că îi cer acceptul pentru decizii legate de guvernare. Unii analişti cred că Oprea va rămâne premier până în 2016 şi că vom avea un guvern minoritar UNPR, sprijinit din umbră când de PSD, când de PNL până la alegeri. Cu două partide mari, România să fie condusă de un partid de securişti şi traseişti, chiar şi numai pentru un an, ar fi o bilă neagră pentru Iohannis, care a fost ales preşedinte să găsească soluţii, nu să lase ţara să băltească.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: