Peste 6.000 de miei exportaţi de Paşti

Judeţul Gorj va exporta şi anul acesta în preajma Sărbătorilor Pascale mii de miei străinilor. Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Gorj, Ion Cherciu, a declarat ieri că până la ora actuală s-au făcut formalităţi pentru exportul a 5.000 de miei, însă acesta crede că în total vor fi vânduţi 6000 de miei. Carnea de miel este foarte căutată în rândul străinilor, anual din Gorj plecând aproape 40.000 de miei către export.

Aproape 6.000 de miei vor lua calea străinătății anul acesta de Paști. Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Ovine din Gorj, Ion Cherciu, aproximativ 6.000 de miei vor fi exportați în perioada următoare țărilor arabe. ”Până la ora actuală s-au făcut deja formalitățile pentru 5.000 de miei ce urmează a fi exportați. Noi estimăm însă că 6.000 de miei vor fi vânduți în afară anul acesta de Paști. Miei s-au identificat electronic și urmează să fie dați țărilor arabe”, a declarat Ion Cherciu.

Miei între 14 și 21 de kilograme

Străinii nu vor însă orice miel pe masa de Paști. Aceștia au cereri stricte, Cherciu declarând că aceştia nu cumpără miei sub <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />14 kilograme. Tocmai de aceea, ciobanii se așteaptă ca exportul să crească mai ales în luna mai când mieii vor mai lua în greutate. ”Străinii cer miei între 14 și 21 de kilograme. Acum sunt încă micuți dar după 1 Mai sigur ca fi cerere mult mai mare. Exporturi se fac până la 31 decembrie, anual pleacă din Gorj 30-40.000 de miei”, a declarat Ion Cherciu.

PREȚURI

Ca și anul trecut, kilogramul de carne de miel în viu la export se vinde cu 11,5 lei în timp ce carcasa de miel ajunge undeva la 25 lei kilogramul. Pe piețele din Gorj însă, kilogramul de carne de miel este negociabil între cumpărător și fermier, a spus Ion Cherciu. Ciobanii din Crasna și Novaci vor alege ca și anii trecuți piețele din Târgu Jiu și Petroșani.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: