Pisc Scrădeanu: SMEO va fi un sindicat reprezentativ, nu majoritar

Sindicalistul Ioan Pisc Scrădeanu, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat la Radio Infinit că susţine înfiinţarea unui sindicat reprezentativ la CE Oltenia. El a mai spus că sindicatul va fi reprezentativ şi nu majoritar, menţionând că între timp s-ar putea schimba legea, iar o organizaţie devine reprezentativă dacă are 35% din lucrătorii unei companii. Ca să fie majoritar, Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) ar trebui să aibă peste 9500 de membri. Pisc Scrădeanu a mai comentat şi situaţia economică a CE Oltenia.

Reporter: Credeţi că CEO va încheia anul pe profit?

Ioan Pisc Scrădeanu: Din punctul meu de vedere profitul este pe exploatare. E logic că dacă ar încasa ce are de încasat, CEO chiar dacă nu a produs cantitatea de energie pe care şi-a propus-o datorită anului şi datorită condiţiilor în care Hidro a fost încărcat, cred că va încheia anul pe profit.

Rep.: Unde va duce acest război dintre CEO, ANRE şi Transelectrica?

I.P.S.: Atâta timp cât nu există nişte chestiuni clare, când nu există nişte reglementări, eu cred că CEO îşi face datoria şi va conduce probabil la o reglementare corectă în sistemul ANRE. ANRE care este sub comanda Parlamentului, trebuie să înţeleagă că are nevoie de energie sigură, iar energia sigură este şi energia produsă pe cărbune. Este ilogic să ţii în sistem energie produsă cu mult mai mult de 180 de lei şi să ţii descărcate grupuri din CE Oltenia care pot aduce o scădere a costului, a preţului la consumatorul final.  

Rep.: Cum vedeţi înfiinţarea sindicatului majoritar CEO?

I.P.S.: De la început vreau să spun că este vorba despre un sindicat reprezentativ, nu un sindicat majoritar. Un sindicat reprezentativ este cel care participă la negocieri colective în nume propriu. Eu nu văd corect duelul dintre sindicat şi administraţie, dar nici subordonarea sindicatului unităţii. Văd foarte corect, practic, dialogul şi dacă acest sindicat se înfiinţează el este afiliat Federaţiei Univers, componentă a Blocului Naţional Sindical. Nu este un lucru rău, este practic o necesitate din punct de vedere al legii. Sper ca legea să se modifice în ceea ce priveşte reprezentativitatea şi să fie reprezentativ sindicatul care are 35% din lucrători şi respectiv sindicatele afiliate federaţiilor reprezentative.

Rep.: Sunt şanse să se înfiinţeze acest sindicat?

I.P.S.: Pe parcursul şi pe traseul pe care l-a avut până acum, cred că e posibil.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: