Ponta, plin de datorii după campanie

Principalii candidați care în toamnă s-au luptat pentru a-i lua locul lui Traian Băsescu la Cotroceni nu au ieșit din cursa prezidențială doar învinși de Klaus Iohannis, ci și cu un sac de datorii pe care vor trebui să le achite în 2015. Deputatul de Târgu Jiu, Victor Ponta, este „fruntaș” la capitolul respectiv, Alianța PSD-PC-UNPR, care l-a susținut în lupta pentru Președinție, are milioane de euro neplătite. Partidele și candidații independenți au cheltuit peste 32 de milioane de lei pentru a obține voturile românilor, dar mai bine de jumătate din sumă, aproape 18 milioane de lei, se regăsește ca datorie în dreptul primilor șase competitori.

Alianța care l-a susținut pe Ponta a intrat în alegeri cu venituri de aproape 6,5 milioane de lei, iar la final cheltuielile au ajuns să depășească 20 de milioane. Conform cifrelor oficiale, suma reprezintă mai bine de jumătate din toate cheltuielile realizate în campania electorală de toate partidele și toți ceilalți candidați, spectacolele de promovare, afișele puse cu Ponta peste tot, precum și toate deplasările acestuia în țară și străinătate costând enorm, asta în condițiile în care fostul candidat PSD a fost și premier în perioada alegerilor și a avut la dispoziție și posibilitatea de a se deplasa cu autoturisme sau elicoptere pe care funcția de șef al Guvernului i-o permitea.

Cheltuielile realizate pentru Victor Ponta la capitolul „tipărituri și materiale promoționale” trec de 10 milioane de lei, iar publicitatea stradală a costat și ea peste 6,5 milioane! Publicitatea în presă, la radio și tv a presupus și ea costuri de aproape 2,4 milioane lei, alte câteva sute de mii de lei fiind folosite pentru cheltuieli cu „servicii”. Suma pe care Alianța PSD-PC-UNPR o mai avea de achitat la finalul campaniei electorale era de 13.835.961 lei, aceasta putând fi una din explicațiile pentru care Ponta a fost păstrat de partidul său în fruntea Guvernului după eșecul din fața lui Iohannis. Datoriile cu care deputatul de Târgu Jiu iese din campania electorală amintesc de cele cu care a rămas și Mircea Geoană în urmă cu cinci ani. Peste 7 miliarde de lei vechi au rămas neachitați la momentul respectiv pentru firma lui Dan Floarea, Tech Safety SRL Târgu Jiu, firmă care a adus din China șepci, pixuri, brelocuri, tricouri, geci inscripționate cu „Geoană Președinte”, între timp Floarea sfârșind prin a fi trimis în judecată în două dosare penale, firma lui ajungând în faliment, lichidatorul judiciar fiind cel care a cerut, în instanță, în zadar, recuperarea banilor neplătiți.

În ceea ce-i privește pe restul candidaților, Alianța Creștin Liberală formată din PNL și PDL a cheltuit aproape 7,3 milioane de lei, cifrele fiind mai mici decât cele ale PSD-PC-UNPR, cu excepția serviciilor, unde cheltuielile au fost duble, de peste 800.000 de lei. ACL a cheltuit pentru tipăriturile și materialele promoționale cu Iohannis peste 2,8 milioane lei, iar publicitatea stradală a actualului președinte a costat și ea aproape 2,4 milioane. Anul acesta au fost însă și alegeri europarlamentare, iar PDL, care era singur în alegeri, a rămas cu datorii de aproape 650 de mii de lei, în timp ce liberalii mai aveau de plătit 4,5 milioane lei, ei fiind atunci aliați cu PSD în cadrul USL.

Elena Udrea și PMP au avut cheltuieli la prezidențiale de peste 1,8 milioane de lei, cam o treime din sumă rămânând neplătită după alegeri. Călin Popescu Tăriceanu a rămas și el cu datorii de aproape o jumătate de milion de lei, în timp ce un alt candidat independent, Monica Macovei, și-a gestionat atât de bine fondurile încât la final de campanie mai avea de plătit doar 3.087 lei!

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: