Popeangă: Instituţiile internaţionale nu au cerut închiderea CEO

Vasile Popeangă, deputat PSD Gorj, a declarat la o emisiune tv că instituţiile internaţionale nu au cerut şi nu vor cere închiderea CE Oltenia, ci au cerut un management performant. Premierul Victor Ponta şi Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, au declarat că FMI, CE şi Banca Mondială au cerut închiderea complexurilor Oltenia şi Hunedoara. Vasile Popeangă a mai spus că un coleg deputat, lider sindical, îl tachinează şi-i spune că CEO va intra în faliment. El a făcut şi câteva declaraţii pe ceea ce întâmplă la PSD Gorj şi pe descinderile DNA în judeţ.

 

Reporter: Politicienii încep să tremure la venirea DNA în judeţ.

Vasile Popeangă: Nu am mai multe informaţii faţă de cele care se vehiculează în presă. Sunt lucruri care se întâmplă, instituţiile statului îşi face datoria. Fiecare în funcţie de ce a făcut poate să aibă sau nu. E greu de făcut previziuni, ştiţi ca şi mine că se discută pe diverse surse de o perioadă de timp, probabil se va mai discuta.

Rep: Nu ştim cum va evolua dosarul în ceea ce-l priveşte pe primarul  Florin Cârciumaru. Va deconta în plan politic?

V.P.: E greu de apreciat, depinde de cum va evolua şi cum va fi percepţia în rândul electoratului. De foarte multe ori nişte lucruri din acestea care nu se adeveresc în final pot să îl stabilească ca şi victimă şi poate să beneficieze din punct de vedere electoral. s-au întâmplat atâtea lucruri de acest fel. 

Rep: Lupii tineri vor profita de această situaţie? Ar putea un tânăr să preia filiala?

V.P.: Mi-e greu acum să apreciez. E de aşteptat. Suntem cu un an înaintea alegerilor locale, nu e simplu să faci schimbări. PSD e o formaţiune delicată din punctul acesta de vedere.

Rep: Referitor la CE Oltenia. l-am auzit pe managerul Laurenţiu Ciurel că trebuie să producă mai ieftin ca Hidroelectrica.

V.P.: Sigur că au fost foarte multe comentarii şi discuţii vis-a-vis de situaţia economică a complexului, unele chiar distractive, cum că ar fi pierderi contabile, etc. Eu vreau să vă spun că miercuri am avut o întâlnire în Comisia de Buget Finanţe cu reprezentanţi FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi vreau să vă spun foarte deschis: instituţiile internaţionale nu au cerut şi nu vor cere închiderea CE Oltenia ca să ne înţelegem foarte clar. A fost analiză pertinentă, cunoşteau bine problema, au explicat ce doresc ei de la aceste companii de stat. Doresc un management performant, adică să nu înregistreze pierderi. Vis-a-vis de CE Oltenia s-a spus foarte clar: trebuie făcută restructurare pentru a rezista pe piaţă. Tot ce înseamnă CEO înseamnă managementul acestui complex energetic, Directorat şi Consiliul de Supraveghere şi AGA. Dacă nu se înţelege foarte bine acest lucru sigur că vom avea multe surprize. Ei nu ne spun cum să facem, ci vor să fim eficienţi. Îi interesează să nu fim pe pierdere.

Rep: Mixul energetic ar salva compania?

V.P.: Am întrebat dacă UE are reţineri vis-a-vis de crearea mixului energetic. Mi s-a răspuns foarte clar că e o chestiune de strategie naţională şi la nivelul nostru se decide. Dar ce este foarte trist, nici până acum, toţi miniştrii Economiei şi Energiei au promis strategie energetică. Niciunul nu a făcut. Se spunea că una din soluţii este mixul energetic, am ratat la nivelul judeţul Gorj crearea companiei Electra. Sunt nişte lucruri pentru care trebuiau să se bată cei care avea decizia politică şi executivă.

Rep: Sunteţi economist, CEO e pe pierdere sau pe profit?

V.P.: Complexul a înregistrat pierderi. Toată lumea dă vina pe ANRE, că e vorba de modificarea legislaţiei, ce acte trebuie modificate, le discutăm la nivelul grupului parlamentar, dacă e nevoie de un asemenea sprijin, dar să se spună. ştiţi ce mă doare, că mă întâlnesc cu un lider sindical din domeniul energetic care e parlamentar şi ştie că am avut discuţii, mă tachinează de o lună să-mi iau adio că CEO va intra în faliment. Eu nu pot să accept această chestiune. Să înţeleagă gorjenii că nişte oameni care au avut posibilităţi au ratat.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: