Primarii din Gorj refuză creditele oferite de Direcţia de Finanţe

Primăriile din Gorj nu vor să se împrumute la Direcţia Generală a Finanţelor Publice deşi au datorii mari către agenţii economici. Cei mai mulţi edili locali consideră că aceste credite sunt inutile în condiţiile în care trebuie să plătească dobânda de 6,25 %.

Primarii gorjeni pot să-şi achite datoriile către agenţii economici, care le-au prestat anumite servicii sau le-au livrat bunuri, în urma unor credite contractate de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj. “O nouă Ordonanţă emisă de Guvern dă posibilitatea primăriilor de a ne solicita credite pentru achitarea obligaţiilor restante la data de 31 decembrie 2009, către agenţii economici datori la stat. Cu sumele încasate, agenţii economici îşi plătesc obligaţiile fiscale. Practic aceşti bani se întorc tot în bugetul statului. După primirea creditelor, administraţiile locale trebuie să plătească o dobândă de 6,25%”, a declarat Gheorghe Paraschivu, directorul DGFP Gorj. În acest fel vor scădea şi datoriile agenţilor economici la bugetul de stat.

Dobânda de 6,25% , neagreată de primari

Primarii gorjeni refuză să contracteze credite de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din cauza dobânzii de 6,25%. Ei consideră că ordonanţa este păgubitoare. “Ordonanţa este valabilă numai în cazul în care agenţii economici au obligaţii fiscale. Este un fel de compensare a datoriilor. Aceşti bani nu intră în buzunarul agenţilor economici ci în cel al statului. Noua Ordonanţă este păgubitoare deoarece autorităţile locale sunt obligate să plătească dobânda de 6,25%. Mai bine mergem la buna înţelegere cu agenţii economici şi ne plătim datoriile în mod eşalonat. Autorităţile locale care mai au contractate împrumuturi nu cred că vor apela la astfel de credite”, a declarat Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu. Cei mai mulţi edilii locali sunt de părere că această măsură nu va avea finalitate la nivelul judeţului Gorj. “Această ordonanţă este o nebunie. Nu voi lua credite cu dobânda de 6,25%, în această perioadă de instabilitate economică. Cred că noua ordonanţă nu va avea finalitate. Nu ştiu dacă se va găsi vreun primar care să solicite un astfel de credit”, a declarat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru. Ideea de a se împrumuta la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj nu-i surâde nici primarului de la Novaci. “În condiţiile actuale, nu apelez la credite. Chiar dacă avem datorii la agenţii economici încercăm să le achităm cum putem, fără a lua bani cu împrumut”, a precizat Pantelimon Todea, primarul de la Novaci. Pe de altă parte, edilul şef al oraşului Rovinari consideră că împrumuturile trebuiau acordate fără a fi condiţionate de datorii. “Este o lege proastă pentru că nu acordă credite pentru a face investiţii. Primăria Rovinari nu poate beneficia de ea pentru că nu are datorii la agenţii economici. Dacă ştiam dinainte că mi le plăteşte statul nu-mi plăteam datoriile la zi”, a declarat Dorin Filip, primarul oraşului Rovinari.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: