Primarii emit autorizaţii pentru pescării, dar se fac balastiere

Primarii gorjeni par să aprobe afacerile cu balastiere din judeţ. Aceştia aprobă construirea de iazuri piscicole, dar de fapt încep excavările. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că astfel de situaţii le sunt sesizate din ce în ce mai des. Aceştia consideră că principalii vinovaţi sunt primari care nu aplică sancţiuni drastice pentru schimbarea destinaţiei proiectului.

Tot mai mulţi gorjeni solicită scoaterea din circuitul agricol a unor suprafeţe de teren, de câteva hectare, în vederea amenajării unor iazuri piscicole. La doar puţin timp după obţinerea avizelor necesare, pescăriile rămân doar pe hârtie, iar pe vechile albii ale râurilor apar balastierele, foarte profitabile pe  timp de criză. Deşi le emit autorizaţii, primarii consideră că este ceva normal

ca anumiţi cetăţeni să scoată balastul pentru a face o pescărie chiar şi atunci  când este vorba de hectare întregi de teren.

Vor să scape de taxe

Pentru a nu mai plăti taxa de excavat, gorjenii solicită scoaterea din circuitul agricol a unor suprafeţe de teren pe motiv că vor să amenajeze pescării. Odată scos din circuit, terenul respectiv este transformat într-o balastieră. “Pentru a excava pe cursul de apă, trebuie plătită o taxă de aproximativ 5 lei/mc de balast. Mai nou, pentru a nu mai plăti această taxă, cetăţenii solicită scoaterea din circuitul agricol a unor suprafeţe de teren, aflate pe vechile albii ale râurilor, pe motiv că fac pescării. Ar fi un lucru foarte bun să se înfiinţeze iazuri piscicole, însă în realitate se fac balastiere chiar sub ochii primarilor care emit autorizaţii pentru pescării”, a declarat Aurel Tomescu, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj. Numărul celor care încearcă să scoată bani frumoşi din comercializarea balastului este din ce în ce mai mare. Din acest motiv, DADR Gorj a solicitat Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţire Funciară (ANIF) Gorj să verifice mai multe ordine de scoatere din circuitul agricol a suprafeţelor de teren aflate în apropierea râurilor.

Pescărie, pe 3 hectare de teren

Reprezentanţii DADR Gorj spun că au primit cereri de scoatere din circuitul agricol a unor suprafeţe începând de la 500 mp până la 3 ha de teren. Ultimele solicitări au venit din partea unor cetăţeni din Polovragi, Crasna şi Plopşoru. “Un caz deosebit s-a înregistrat la Plopşoru, când un cetăţean, a solicitat scoaterea din circuitul agricol a unei suprafeţe de aproximativ 3 hectare pentru amenajarea unui iaz piscicol. Iniţial, solicitase realizarea unei balastiere, iar apoi s-a răzgândit”, a precizat Aurel Tomescu. Primarul comunei Plopşoru consideră că este ceva normal să se excaveze pentru a putea fi amenajată o pescărie. “Şchiopu George a avut autorizaţie pentru balastieră, a executat exploatarea zăcământului, iar apoi a obţinut o altă autorizaţie pentru amenajarea unei pescării. Mi se pare normal ca să se excaveze  pentru a scoate piatra, altfel nu se poate face iazul piscicol. În momentul de faţă, se încearcă amenajarea piscicolă în groapa remanentă a balastierei. Important este să se facă ceva, iar astfel de oameni ar trebui stimulaţi”, a declarat Petre Grigorie, primarul comunei Plopşoru.

“Ne-au fost sesizate situaţii în care se obţin autorizaţii pentru pescărie, pentru a nu se achita anumite taxe, iar apoi sunt amenajate balastiere. Primarii trebuie să aplice amenzi foarte drastice în cazul în care nu se respectă destinaţia terenului”

Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj. 

Vizualizări: 1,985

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: