Proprietarii animalelor cu boala „limbii albastre”, obligaţi să anunţe APIA

Numărul efectivelor de bovine şi ovine cu suspiciuni de Boala „limbii albastre” creşte de la o zi la alta. La sfârşitul săptămânii trecute, la nivelul judeţului Gorj, se înregistrau peste 350 de astfel de cazuri. Până în momentul de faţă, cinci dintre animalele bolnave au murit. Proprietarii acestora urmează să fie despăgubiţi de către Direcţia Sanitar Veterinară. De asemenea, oamenii sunt obligaţi ca în termen de 10 zile să notifice APIA pentru a nu pierde subvenţiile.

Dacă în urmă cu câteva zile din anumite zone ale judeţului au fost raportate doar câte 2-3 cazuri de suspiciuni de boala „limbii albastre”, în momentul de faţă sunt monitorizate şi peste 50 de exploataţii într-o singură localitate. Astfel de situaţii se întâlnesc la Roşia de Amaradia, Prigoria, Berleşti şi Logreşti. „La ora actuală, avem peste 350 de ovine şi bovine cu suspiciuni de boala „limbii albastre”. Cea mai afectată a fost zona Prigoria, Berleşti, Logreşti, Roşia de Amaradia, zona de impact unde au venit primii ţânţari. Numai la Roşia de Amaradia sunt peste 50 de exploataţii monitorizate. Şi la Albeni a crescut numărul cazurilor de acest gen. Dacă iniţial a fost doar un singur caz, acum la Albeni, numărul a ajuns la 20”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, la nivelul judeţului Gorj, au fost înregistrate 5 decese la animalele afectate de boala „limbii albastre”. Proprietarii acestora urmează să fie despăgubiţi de Direcţia Sanitar-Veterinară. „Cinci dintre animalele bolnave au murit, puteau fi salvate dacă proprietarii lor ar fi anunţat la timp medicul veterinar. Oamenii vor primi despăgubiri în funcţie de greutatea, valoarea zootehnică, valoarea către abator şi valoarea către târg. Preţurile variază între 15 şi 34 de milioane de lei vechi. Cel mai mult va primi un crescător de animale din Turcineşti care a cumpărat bovina din Ardeal, cu acte, la preţul de 34 de milioane de lei vechi”, a mai precizat Ion Iliuţă.

Termen de 10 zile pentru notificare

Proprietarii de ovine şi bovine cu boala „limbii albastre” au obligaţia de a notifica APIA pentru a nu fi penalizaţi la subvenţii, în cazul decesului animalelor. „Toţi fermierii care au depus cerere unică de plată în sector animalier, în campania 2014, şi ai căror animale, bovine sau ovine, sunt afectate de o epizootie care poate reduce total sau parţial efectivul de animale înscris în cererea de plată au obligaţia de a înştiinţa Centrul Judeţean APIA Gorj în legătură cu pierderile suferite, în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului. Dacă animalul moare din cauza acestei epizootii, proprietarul nu va avea de suferit în ceea ce priveşte subvenţia. El va fi exonerat de răspundere în baza documentelor eliberate de Direcţia Sanitar Veterinară”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: