Ramona Manea, de 15 ori campioană naţională la Radiogoniometrie

Este campioană naţională şi vicecampioană balcanică la un sport care presupune antrenament şi orientare în teren. Ramona Manea practică Radiogoniometria de 17 ani de zile, de când era în şcoala generală. Deşi a obţinut de 15 ori titlul de campioană naţională la Radiogoniometrie şi vicecampioană balcanică, Ramona Manea nu a avut şansa să participe în acest an la Campionatul Mondial de Radiogoniometrie din Croaţia din cauza lipsei banilor.

După ani de zile de pregătire temeinică Ramona Manea a ajuns un maestru al acestui sport. De 15 ori a revendicat titlul de campioană naţională şi de nenumărate ori a câştigat titlul de vicecampioană balcanică. Însă nealocarea fondurilor pentru acest sport îi descurajează pe sportivii de performanţă. În acest an, cu toate că a obţinut premiul I la Campionatul Naţional de la Cluj, nu a putut participa la Campionatul Mondial din Croaţia. „Am câştigat medalia de aur la Campionatul Naţional de Radiogoniometrie, ce s-a desfăşurat în perioada 2-5 septembrie la Cluj Napoca. Cu această medalie aş fi putut participa la Campionatul Mondial din Croaţia, însă Federaţia Română nu alocă suficienţi bani pentru secţia noastră. Trebuie să ne obişnuim cu lipsa fondurilor şi cu aparatura învechită. Nici nu putem participa la toate concursurile pentru a face cantonamente de pregătire. La Balcaniadă am fost pe banii noştri”, spune Ramona Manea.

Sacrificii pentru performanţă

Cu toate sacrificiile pe care le-a făcut în timp atât pe plan familial, cât şi pe plan financiar, Ramona Manea nu a renunţat la acest sport. Practică radiogoniometria din anul 1993, de când s-a înscris la Palatul Copiilor. A devenit maestru al acestui sport în anul 2005. „Ca să practici acest sport trebuie să faci multe sacrificii pe plan familial şi financiar. Trebuie să te antrenezi mult pentru a-ţi păstra condiţia fizică, iar asta înseamnă să nu ai nici un week-end liber. Practic din plăcere acest sport şi pentru a ajunge la performanţă am făcut aceste sacrificii”, spune Ramona Manea. Pentru a porni în căutarea vulpilor cu un receptor necesar pentru determinarea direcţiei şi distanţei acestora îţi trebuie un antrenament riguros. „Antrenamentele presupun în primul rând condiţie fizică, dat fiind faptul că trebuie să alergi cel puţin o oră pentru a străbate un traseu de cel puţin opt kilometri. De asemenea trebuie să te orientezi foarte bine în teren, ajutat de receptorul care îţi indică direcţia până la emiţător. Devii maestru al acestui sport după ce ai obţinut titlul de campion naţional de cinci ori. Când nu alerg în pădure alerg pe stadion. Particip şi la concursuri de orientare turistică cu harta şi cu busola”, explică Ramona. În acest sport se aleargă în pădure pe teren avariat. Traseele parcurse de cei care practică radiogoniometria ating chiar zece kilometri. „În timpul unui concurs sunt trei probe diferite, în care trebuie străbătute două trasee mai lungi şi unul mai scurt, de sprint. Câştigă cel care realizează cel mai bun timp, găsind toate emiţătoarele, denumite în limbaj popular vulpi”,  menţionează Ramona Manea.

Vizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: