Rulat în România, dar totuși lucru nemțesc!

De mici, aflăm din înțelepciunea populară sau poate chiar din manuale școlare mai nonconformiste că ”dragoste cu sila nu se poate”. Când intervine sila sau, dacă vreți, siluirea, dragostea prin constrângere intră în incidența Codului Penal, inclusiv atunci când constrângerea vizează un șantaj.

Ei bine, Victor Ponta a declarat recent, într-o conferință de presă, că socialiștii și liberalii vor fi din nou împreună, în USL, după 25 mai. Să fie dragoste cu sila? Nicidecum. Dragoste n-a fost niciodată între pesediști și liberali; silă, ce-i drept, a fost din belșug. Ce pot învăța copiii din această poveste? Morala e clară: dragoste cu sila nu se poate, dar dragostea pentru ciolan atenuează foarte mult sila. Ciolanul, puterea, banii de stat, toate formează acest Emetiral perfect, atât de necesar ca să poți trece peste sila care te cuprinde. Nu doar de partenerii de alianță ci și, deseori, de tine însuși. Pe ce altceva să se bazeze Victor Ponta când spune că e încrezător în viitorul USL, dacă nu pe un mic șantaj financiar aplicat unor oameni care abia se învățaseră, bieții de ei, cu funcțiile și salariile mari?

Declarația de dragoste a lui Victor Ponta vine, e drept, și într-un context în care Traian Băsescu a declarat foarte serios că, matematic vorbind, stânga nu ar putea să câștige dacă toate forțele de dreapta se coalizează în jurul unui singur candidat. Cu neamțul Johannis (chiar, nu vi se pare că seamănă cu Stolojan?) respirându-i greu, nemțește, în ceafă, în sondaje, Ponta știe foarte bine că ar fi o mare prostie să-l subestimezi și a treia oară pe Traian Băsescu. Așa cum pare o greșeală tot mai mare să-l supraestimezi pe Crin Antonescu. Un duet Băse – Johannis la conducerea țării ar fi și pe placul marelui nostru prieten (adică șef) Germania, unde madam Merkel abia așteaptă să-i verse chelnerii români berile în cap, la șuete târzii cu Klaus și Traian în care ultimul îi imploră să treacă, totuși, pe ceva mai tare, amenințându-i că pleacă să bea cu Putin, în caz contrar.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: