Şapte sute de angajaţi au dat CE Rovinari în judecată

Şapte sute de angajaţi au dat Complexul Energetic Rovinari în judecată pentru reconstituirea perioadei lucrată în condiţii deosebite de muncă pentru perioada 2002- 2009. În momentul de faţă procesul se află la Curtea de Apel Craiova, însă conform purtătorului de cuvânt al Complexului Energetic Rovinari, Diana Milea, din 25 de dosare, 20 au fost soluţionate în favoarea complexului şi numai cinci în favoarea sindicatelor. Oamenii sperau ca prin câştigarea acestor procese să obţină diminuarea vârstei de pensionare.

Cei şapte sute de angajaţi sunt reprezentaţi de Marin Golea, liderul de sindicat al minerilor din cadrul CE Rovinari. Acesta este sigur că o să câştige în instanţă. Oamenii vor reîntregirea perioadei de contribuţie cuprinsă între 2002 şi 2009. ”Sunt 700 de persoane care au dat Complexul Rovinari în judecată pentru a beneficia de reîntregirea perioadei de contribuţie pe parcursul mai multor ani. Ar beneficia astfel de posibilitatea diminuării vârstei de pensionare. A fost un viciu de legislaţie al fostei conduceri, greşeala administraţiei de atunci care nu a respectat contractul“, a declarat Marin Golea, lider de sindicat.

Sindicatele au pierdut

Cele şapte sute de persoane care au dat Complexul în judecată sunt împărţite în 25 de dosare pe categorii de muncă. Sindicatele nu au avut însă câştig de cauză deoarece din cele 25 de dosare, douăzeci au fost câştigate în instanţă de complex şi numai cinci de sindicat. “Nu există bază legală pentru încadrarea retroactivă în condiţii de muncă a salariaţilor. Procedura reglementată de cele două Hotărâri de Guvern 261/ 2001, 246/ 2006, nu a fost parcursă şi mai mult decât atât în perioada 2002- 2009 cei şapte sute de salariaţi au semnat şi şi-au însuşit condiţii normale de muncă împreună cu sindicatul care ne-a reclamat, în toate actele adiţionale pe care le semnează în fiecare an. În douăzeci de dosare din 25, Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Gorj ne-au dat câştig de cauză“, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Rovinari, Diana Milea.

Marin Golea este sigur însă că o să câştige. “Sunt sigur că o să câştigăm, deoarece cei de la Electrica Craiova au câştigat reîntregirea grupei de muncă. Astfel de procese sunt în toată ţara, nu numai la noi. Când era fostul Ministru al Muncii, domnul Şeitan, ne promisese sprijin, dar dacă numai este vedem ce o să facem“, a mai spus Marin Golea.

Sindicatul vrea lămuriri după opt ani

Conducerea CE Rovinari nu înţelege de ce sindicatul cere aceste drepturi după opt ani. „Prin acţiunea promovată de sindicat rezultă reaua credinţă. După opt ani în care au semnat şi şi-au însuşit alături de salariaţi condiţii normale de lucru ne-au chemat în judecată acuzându-ne de nepăsare. Conform legii „nominalizarea salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite se face de către angajator împreună cu sindicatele respective”. După cum se poate observa sindicatul participă la încadrarea în condiţii deosebite a locurilor de muncă. Să înţelegem că îşi invocă propria culpă pentru că nu s-au preocupat ca locurile de muncă aflate în litigiu să fie expertizate şi avizate de ITM la timpul respectiv?“, a conchis Diana Milea, purtător de cuvânt al CE Rovinari.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: