Sindicaliştii din minerit, în schimb de experienţă în Polonia

O delegaţie formată din şase preşedinţi de sindicat de la carierele de la Motru şi Rovinari împreună cu secretarul general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Gheorghe Etăgan, au plecat astăzi în Polonia, într-un schimb de experienţă cu bazinele din această ţară. Etăgan a mai spus că Polonia este foarte departe de noi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi nu crede că îi vom ajunge curând.

De mai mulţi ani, sindicatele din Gorj au o colaborare cu bazinele carbonifere din Polonia. Potrivit lui Etăgan, vor sta în Polonia până pe data de 11 octombrie. Acesta este convins că vizita în Polonia îl va ajuta să vină cu idei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din minele din Gorj. „Noi avem o colaborare mai veche cu sindicatele miniere din bazinul Conin-Adamow din Polonia. A fost o perioadă când am întrerupt vizitele însă am revenit. Voi merge împreună cu preşedinţii de sindicate din carierele din Motru şi Rovinari“, a declarat Etăgan.

Vârsta de pensionare, subiect de discuţie

Polonia este dat exemplu mai mereu de sindicaliştii din minerit când vine vorba despre vârsta de pensionare. Acest lucru va fi pus din nou în discuţie la seminarul din Polonia. „Vom avea un seminar pe probleme de asigurare de sănătate, riscurile din acest domeniu, problemele pensiilor, probleme sociale în general“, a spus Etăgan. Acesta a amintit despre vârsta de pensionare a minerilor din Oltenia care este foarte mare. „Nu cred că se va mai rezolva această problemă a vârstei de pensionare. Au tot fost hotărâri, acum să vedem în decembrie. La polonezi este clar, se iasă la pensie de la carieră la 55 de ani iar cei de la activităţi auxiliare cum sunt atelierele la noi, la 60 iar TESA la 65 de ani. Ca să iasă un miner la 65 de ani la pensie, cum se întâmplă acum, este foarte greu. Munca din carieră este mai grea decât cea din subteran. În subteran, temperatura este constantă dar la carieră nu ştii: acum e frig acum e cald“, a adăugat Etăgan.  Secretarul a mai spus că sindicatele cheltuiesc foarte mulţi bani pentru sprijinirea minerilor atunci când au probleme de sănătate. „Investim foarte mult în oamenii noştri, operaţii, controale şi alte lucruri de care au nevoie“, a spus sindicalistul.

Manţog a menţinut complexurile la stat

Secretarul de la USMO a adăugat că Polonia este în faţa noastră cu mulţi ani. Vis-a-vis de problemele actuale, Gheorghe Etăgan a adăugat că Ionel Manţog, directorul economic al Compexului Energetic, este cel care a menţinut portofoliul complexurilor energetice la stat. Acesta a mai spus că atât PSD cât şi PNL au avut alte intenţii cu cele două complexuri, singurele care mai ţin acest judeţ „în viaţă“. „L-am apreciat şi îl apreciez în continuare pe Manţog pentru că şi pe vremea cât a fost secretar de stat, şi acum, a luptat să menţină portofoliul complexurilor la stat. Au fost alte intenţii şi din partea PSD şi PNL“, a încheiat secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: