Situaţia din Grecia explicată pentru clasa a patra, via România

La rubrica asta, i-am mai comparat şi-n alte dăţi pe greci cu românii. Ca şi românii, grecii au impresia că li se cuvin chestii. Dacă la români această impresie este pur şi simplu bazată pe nimic (ceea ce ne face imbecili), la greci este bazată pe un fel de fantezie cu zâne (ceea ce îi face nebuni). Într-adevăr, în LOCUL PE CARE ESTE ACUM AŞEZATĂ GRECIA s-au inventat multe lucruri mişto, printre care şi două concepte care au dus la progres şi civilizaţie: democraţia şi ştiinţa. De ce tocmai acolo? Discuţie lungă. Să spunem că, aflaţi la confluenţa marilor trasee navale şi fără să aibă grija subzistenţei, graţie binefacerilor naturii celei darnice, grecii antici au avut şi condiţiile, şi confortul necesar să inventeze civilizaţia aşa cum o ştim. Doar că, ATENŢIE, ăia erau ALŢI greci. Crezând că pot primi avantaje sau un soi de ”taxă de drepturi de autor” pe evenimente petrecute acum mai bine de 2000 de ani, actualii greci se înşeală amarnic şi îşi grăbesc sfârşitul. Pentru că să vă spun eu ce au făcut grecii actuali.

Economia unui stat este o chestiune destul de simplă, în linii mari: se aseamănă foarte mult cu bilanţul economic al unei persoane. În sensul că trebuie să te asiguri că nu cheltuieşti mai mult decât produci. Ei bine, grecii nu doar că şi-au bătut joc de acest principiu simplu, dar au înrăutăţit lucrurile comiţând două tâmpenii cu parfum de infracţiuni: au mărit constant atât numărul de locuri de muncă la stat, cât şi salariile bugetarilor, fără să se bazeze pe nimic concret (adică fără să aibă banii) şi au minţit ani la rând în legătură cu deficitul economic (au pretins că ar fi de -3,5% când de fapt acesta era constant pe la -15%, fapt descoperit cu groază de o ţară şi de o lume întreagă la o simplă schimbare de guvern). Băgându-se singuri în criză pentru că nu au fost în stare să se asigure că au pe coloana marcată cu ”plus” o sumă mai mare decât la aia cu ”minus”, grecii au comis o a doua imbecilitate: în loc să trateze cauza, au tratat efectul şi s-au împrumutat fără număr, fără minte, fără un minim discernământ. Grecia fiind totuşi stat UE, ţările vecine şi instituţii europene le-au dat câţi bani au cerut fără mari discuţii, bazându-se pe faptul că şi Grecia este supusă unor reguli financiare ale UE care, odată respectate, asigură echilibrul necesar. Doar că grecii aveau alte planuri. Grecii pur şi simplu s-au c***t pe regulile UE şi-au luat banii ştiind că n-o să-i mai poată da niciodată înapoi. Acum, spun că sunt şantajaţi, fix ca hoţii care strigă hoţii. Am plătit cu toţii ani de zile, decenii chiar, salariile cu trei sau chiar patru zerouri ale putorilor alea ordinare care dorm 12 ore pe zi şi stau alte 8. Acum, putorile vor să ne dea ţeapă. Eu sunt scandalizat de asta şi sunt un român leneş şi involuat; imaginaţi-vă ce simte în legătură cu subiectul un neamţ care se speteşte muncind şi operează zilnic cu concepte precum responsabilitate, respect şi decenţă.

Acum vedem cât de important a fost, totuşi, ca România să accepte acele măsuri dure de austeritate cerute de UE. Imaginaţi-vă cum ar fi fost ca, în locul lui Boc, să fi fost atunci la putere Victoraş, cu presiunea imbecilă a Antenei 3 asupra lui. Am fi dus-o binişor (de fapt tot aşa) 5-10 ani, poate, după care dezastru. Abis. Disperare. Sfârşit. E simplu, dragi români: la noi în capitalism luăm bani EXACT de cât muncim, nici mai mult, nici mai puţin. Pentru că, dacă ni se pare că muncim prea bine şi prea mult şi suntem plătiţi prea puţin, putem oricând să schimbăm jobul şi chiar ţara care oferă jobul.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: