Sute de mii lei, restanţele primăriilor către profesori

Profesorii care nu beneficiază de locuinţă în localitatea în care predau îi vor fi decontate cheltuielile pe mijloacele de transport în comun. Dacă nu există mijloace de transport în comun cadrului didactic şi se va deconta contravaloarea a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, dacă transportul se face cu autoturismul proprietate personală. Acestea sunt doar câteva dintre instrucţiunile publicate de Ministerul Educaţiei pentru aplicarea Legii Educaţiei.

Decontarea sau plata costurilor de transport pentru personalul din învăţământ va rămâne în continuare în slujba autorităţile administraţiei publice locale de pe raza cărora se află unitatea de învăţământ. Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ îi revine sarcina să propună consiliului local drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare. Noile instrucţiuni nu îi avantajează prea mult pe dascăli, care au deja de recuperat de la primării sume importante de bani.

Adrian Popica, membru în Uniunea Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Gorj spune că în ultimul an de zile s-au acumulat peste 500.000 lei, pe care autorităţile locale ar trebui să le dea profesorilor pentru navetă. Peste 160 de milioane a acumulat numai Primăria Săcelu. „Cu Primăria Săcelu suntem în curs de acţionare în instanţă pentru suma de 160 de milioane pentru cele 17-18 luni”, spune Adrian Popica.

În aceeaşi situaţie se află şi cadrele didactice din Rovinari, Bâlteni, Padeş, Plopşoru sau Mătăsari. Cel mai des răspuns oferit de primari profesorilor este că nu există bani în bugetele primăriilor.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: