Sute de studenţi renunţă la şcoală pentru că nu au bani de taxe

Sute de studenţi gorjeni abandonează anual cursurile Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din lipsă de bani. Taxele prea mari care cresc pe parcursul anilor de studiu nu pot fi plătite de tinerii care au absolvit un liceu din Gorj. Nu mai puţin de 500 de tineri de la formele zi, ID sau master preferă mai degrabă să muncească sau să stea acasă, studiile fiind foarte scumpe. Universitatea de stat din municipiu se transformă treptat în universitate privată, dat fiind faptul că 66% dintre studenţi urmează cursuri pe bani.

În anul şcolar trecut 500 de studenţi au pierdut şansa de a urma o facultate pentru că taxele erau prea mari pentru ei şi tot atâţia nu au reuşit să îşi promoveze examenele. „Procentul celor care pleacă din cauza taxelor este egal cu cel al nepromovaţilor. Pierderile cele mai mari sunt la Facultatea de Inginerie, pentru nepromovare, şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, pentru neplata taxelor”, spune Liviu Neamţu, purtător de cuvânt în cadrul UCB. Deoarece pierderea este preconizată, conducerea UCB din Târgu Jiu suplimentează cu 20% locurile la admitere. „Din studiile universităţii, această pierdere de studenţi este preconizată pe o perioadă de trei ani de zile. Pentru cei care intră primul an la Facultatea de Inginerie taxa de şcolarizare este de 2200 lei, la Facultatea de Ştiinţe Juridice taxa este de 1800 lei, la facultatea de Litere şi Ştiinţe Sociale studiile de licenţă costă 1850 lei, la Facultatea de Ştiinţe  Economice plata anuală este de 1800 lei, iar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport taxa ajunge la 2500 lei. Dacă acestea sunt preţurile pentru primul an, pentru cei care pun pasul în anii II, III sau IV acestea se mai „piperează” în funcţie de facultate cu 50, 100 sau 200 lei. Deşi până la 15 ianuarie toţi cei 6.000 de studenţi trebuiau să achite cele primele tranşe pentru a intra în sesiune, gradul de încasare a celor două taxe este de 56%.

De pe băncile facultăţii, în arhiva AJOFM

Dacă până la urmă reuşesc să termine studiile superioare, absolvenţii ajung în 60 de zile de la terminarea studiilor studenţi cu diplomă. În acest an au intrat în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj aproape 1500 şomeri cu studii superioare, din care cele mai multe sunt femei. Conform purtătorului de cuvânt din cadrul AJOFM Gorj, Ana Maria Niculescu, absolvenţii care au venit să caute locuri de muncă s-au încadrat pe locuri destinate celor cu studii medii. Studenţii au devenit astfel barmani, ospătari sau lucrători gestionari, calificări întâlnite cât mai des la agenţie. „Nu numai orientarea şcolară profesională este cauza acestui fenomen, ci piaţa muncii este o problemă pentru că nu se găsesc locuri de muncă. La ora actuală numărul joburilor este sub 100”, spune Ana Maria Niculescu. O altă cauză care ar fi dus la înmulţirea şomerilor cu diplomă de facultate este şi faptul că în anul 2008 au ieşit de pe băncile facultăţilor două promoţii de absolvenţi, cei care au terminat patru ani de zile şi cei care au terminat ciclul Bologna, de doar trei ani de zile.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: