Tot mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci

Tot mai mulți gorjeni care au consumat ciuperci culese din pădurile Gorjului au ajuns la spital. Aceștia au prezentat simptome de intoxicație și au solicitat sprijinul echipajelor de la ambulanță.

Din cauza temperaturilor ridicate neobișnuite pentru această perioadă, pădurile din județul Gorj s-au umplut de ciuperci. Gorjenii au profitat de acest lucru fie pentru a comercializa mânătărcile  care s-au vândut și cu 20 de lei pe kilogram, fie pentru a le consuma în gospodării.  Pentru că nu le cunosc foarte bine sau pentru că ciupercile comestibile  au suferit anumit mutații cu cele otrăvitoare, în ultima perioadă medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Târgu-Jiu s-au confruntat cu un val de intoxicații. „Cei care au mâncat ciuperci s-au simțit rău și au solicitat sprijinul ambulanței sau au mers singuri la spital de la primele simptome. În week-end au fost cel puţin 5 gorjeni care au solicitat sprijinul medicilor de la ambulanță, dar din discuțiile pe care personalul SJA le-au purtat cu colegii de la UPU, numărul celor intoxicați cu ciuperci a fost mult mai mare și majoritatea au rămas internați. Noi toate cazurile le-am transportat la Spitalul Județean Târgu-Jiu”, a declarat Dan Vâlceanu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj.

Conducerea spitalului nu știe nimic de intoxicați

Deşi medicii spun că au avut zeci de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci în ultimele săptămâni, directorul medical Cristina Căliman susţine că nu a fost nici un caz. „Vreau să vă spun că noi, la Spitalul Județean, nu am înregistrat niciun caz de acest gen. Eu neg această informație. În cazul în care am avut astfel de cazuri și eu nu am fost informată o să fac o anchetă internă, ca să văd de ce nu mi s-a adus la cunoștință acest lucru, pentru că cei din UPU trebuiau să raporteze aceste cazuri”, a declarat Cristina Căliman, directorul medical al Spitalului Județean.

SIMPTOME

În cazul intoxicației cu  ciuperci, pacienții prezintă transpiraţie abundentă, greţuri, furnicături ale extremităţilor, puls rar, pupilă mărită, agitaţie, dureri abdominale, respiraţie grea, lăcrimare, tremurături şi halucinaţii precum și  greţuri puternice, durere de cap, vărsături, iritaţii ale mucoasei digestive, colici abdominale, ficat mărit, icter (îngălbenirea pielii ce semnifică afectarea ficatului care devine incapabil să neutralizeze şi să elimine toxinele), deshidratare, afectarea rinichilor şi în final comă.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: