Undă verde la fonduri europene pentru primării

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a deschis primele sesiuni de primire a cererilor de finanţare a investiţiilor de utilitate publică din PNDR 2014-2020. Până pe data de 18 decembrie, primarii gorjeni pot depune proiecte pentru: Submăsura 4.3- Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice; Submăsura 7.2- Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică şi Submăsura 7.6- Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Potrivit conducerii AFIR Gorj, sesiunea de primire a cererilor de finanţare se poate încheia mai devreme în condiţiile în care proiectele depuse vor depăşi plafonul impus la nivel naţional.

Primarii gorjeni trebuie să grăbească întocmirea proiectelor pentru fondurile europene. „S-au deschis sesiunile de accesare a fondurilor europene pentru beneficiarii publici, respectiv consiliile locale. Se pot obţine finanţări pentru reabilitarea drumurilor de acces, drumurilor de exploataţii agricole, drumurile forestiere, alimentări de apă, canalizare. Se pot acorda fonduri europene pentru lucrări de reabilitare, modernizare şi chiar construcţie la clădiri cu caracter social, after school, grădiniţe, creşe, cămine, precum şi pentru reabilitarea lăcaşelor de cult. Sunt sume de bani stabilite la nivel naţional şi s-ar putea ca sesiunea să se încheie mai devreme dacă se depun proiectele până la epuizarea banilor”, a declarat Gheorghe Cocină, directorul AFIR Gorj.

Contribuţia publică totală aferentă sesiunii anuale din 2015 alocată Submăsurii7.2  Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică este în valoare de 552.000.000 euro. Cei care doresc să depună cereri de finanţare prin intermediul Submăsurii 7.6Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural au ladispoziţie fonduri europene nerambursabile de 97.000.000 euro pentru sesiunea de depunere din 2015. Fondurile alocate sesiunii aferente anului 2015 pentru componentainfrastructură de acces agricolăa submăsurii4.3sunt în valoare de 25.000.000 euro.

„În urmă cu trei săptămâni, la nivelul Consiliului Judeţean a fost o întâlnire cu primarii, la care a participat şi directorul Centrului Regional Craiova, unde s-au prezentat posibilităţile de accesare a fondurilor europene pe aceste proiecte. Majoritatea ştiau despre aceste Măsuri, că vin în continuarea celor din 2007-2013, astfel încât mulţi au şi proiectele făcute, consultaţii îi au deja găsiţi. Primarii se pot încadra în termen pentru că anumite avize se pot depun şi după selectarea proiectelor În orice caz, acţiunea nu se va încheia aici, va continua şi în anul 2016, 2017, până în 2020, în fiecare an se acordă o anumită sumă pentru aceste proiecte”, a mai precizat Cocină. 

Vizualizări: 681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: