Vești bune pentru gorjenii care adoptă un copil

Un număr de 19 copii au fost adoptați în acest an de familiile din Gorj. Noua lege a adopțiilor a facilitat lucrurile, însă nu atât de mult pe cât și-ar fi dorit viitorii părinți. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj spun că începând cu acest an mama care adoptă un copil primește concediu de acomodare de un an și un venit de 1.700 de lei lunar pe această perioadă.

Vești bune pentru familiile care intenționeză să adopte un copil. Legea privind adopțiile s-a mai simplificat în ultima vreme, așa încât s-au mai câștigat câteva luni la procesul de adopție. ”S-au adus o serie de modificări care sunt în folosul copiilor și al familiilor, dar termenul este prea scurt ca să ne dăm seama ce eficiență au avut. Conform noii legi a adopției mama care adoptă un copil are dreptul la un concediu de acomodare pentru o perioadă de un an de la data în care i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, adică de când a luat copilul acasă. Din ziua respectivă familia primește copilul acasă și acel concediu de acomodare începe efectiv din acea zi. Mama primește o sumă de 1.700 de lei lunar, pe această perioadă de un an, indiferent de vârsta copilului”, a spus Elena Mărculescu, consilier superior Adopții.
Este bine de știut că nu doar familiile pot adopta copii. O pot face și persoanele singure care îndeplinesc o serie de condiții. ”Și o persoană singură poate adopta un copil dacă îndeplinește câteva criterii și anume: să dețină în proprietate sau în comodat o locuință, să realizeze venituri pentru a satisface nevoile copilului, să nu aibă cazier judiciar sau boli cronice care să nu le poată permite îngrijirea copilului”, a spus Elena Mărulescu.
Cât privește timpul câștigat într-un proces de adopție, este și el semnificativ. ”Noua lege simplifică într-o oarecare măsură lucrurile în sensul că pe vechea lege evaluarea psihologică în vederea atribuirii atestatului de familie aptă să adopte poate dura patru luni, pe noua lege durează trei luni, s-a mai câștigat o lună. Totodată, valabilitatea atestatului este în prezent de doi ani, pe legea veche era un an de zile, deci iată că am mai câștigt un an și aici”, a declarat Elena Mărculescu, consilier superior Adopții în cadrul DGASPC Gorj.

Vizualizări: 484

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: