Zbenguiala lui Ponta

Victor Ponta a aniversat ieri trei ani de la „momentul istoric”, aşa cum a numit căderea guvernului MRU şi instalarea cabinetului Ponta 1. Pentru că nu avea chef de o analiză a activităţii sale din ultimii trei ani, Ponta a lansat rapid o perdea de fum. A invitat la petrecere toţi parlamentarii USL, care au făcut posibilă căderea regimului din 2012. Cum liberalii sunt acum în altă barcă, alături de foştii pedelişti, evident că Ponta s-a ales cu un refuz. Dar, televiziunile de ştiri au avut o temă „consistentă” de discuţie.

Adevărul este că toate partidele din parlament sunt pline pe politicieni corupţi, infatuaţi, puşi pe căpătuire, care cred că prin calitatea lor de aleşi ai neamului se sacrifică zi de zi pentru nevoile muritorilor de rând. Parlamentarii cu patru-cinci mandate la activ sunt cei mai rupţi de realitate şi cred că lumea s-ar opri în loc fără ei. Demagogia pentru ei este o calitate. Sunt sinceri doar când spun că o mie de euro pe lună abia le-ar ajunge pentru cămăşi, pe care trebuie să le schimbe zilnic, ori pentru coafor, cum s-a plâns o senatoare de Brăila. Aleşii spun că alegătorii se aşteaptă de la ei să fie bine îmbrăcaţi şi coafaţi, dar pentru asta trebuie să îi plătim mai bine. Oare o fi singura aşteptare pe care o are electoratul de la parlamentari?

Ponta ştie foarte bine ce fel de oameni sunt în parlament. Îi ştie pentru că a guvernat pe rând şi cu liberalii, şi cu pedeliştii, şi cu ceilalţi. Ştie pe cât s-a vândut fiecare parlamentar care a votat căderea guvernului MRU. Poate doar vicepremierul Gabriel Oprea ştie mai bine decât Ponta preţul fiecărui parlamentar corupt. Aşa că Ponta îşi permite să continue zbenguiala sa politică, indiferent de votul masiv împotriva lui de la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Actuala opoziţie este slabă pentru că este formată din parlamentari cu dosare la DNA, cărora le este teamă că intră pe lista de priorităţi a procurorilor dacă dau prea mult din gură. Interesant este că Ponta nu are teama asta. Şi nu cred că din inconştienţă. Probabil că „butoanele” mai funcţionează şi după plecarea lui Băsescu de la Cotroceni, chiar dacă acum sunt apăsate din alt palat.

Anul 2016 este unul electoral, în care românii pot avea şansa de a alege altceva, de a scăpa de actuala clasă politică. Este însă puţin probabil că se va întâmpla, pentru că oamenii normali la cap stau departe de politică. Dacă vom avea de ales între actualii parlamentari PSD şi actualii parlamentari PNL, cred că nu are rost să plecăm de-acasă.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: