Adevărul despre Transalpina

Atât de sucite sunt autorităţile când vine vorba despre Transalpina, încât turiştii nu mai înţeleg nimic. Pot sau nu să traverseze drumul din România construit la cea mai înaltă altitudine?

Lucrurile sunt destul de simple. Oficial, drumul este închis, neoficial, turiştii sunt îndemnaţi să meargă pe Transalpina. Directorul de la CNADNR nu poate să spună că drumul este deschis, din simplul motiv că este un litigiu între compania de drumuri şi firma Romstrade, care a abandonat lucrările în urmă cu doi ani. Ani în care au trecut mii de maşini pe săptămână vara pe Transalpina şi nu s-a întâmplat nimic grav. Astfel că nu lipsa parapeţilor este motivul pentru care CNADNR susţine, la vrăjeală, că drumul nu este circulabil, ci dorinţa de a obţine daune cât mai mari la un eventual proces. Numai că Romstrade invocă deja faptul că drumul era bun acum doi ani, dar a fost distrus pentru că s-a dat drumul la circulaţie.

Din această cauză, opinia publică este asaltată zilnic ba cu mesaje că nu se circulă, ba că se circulă. Cei care spun că se circulă sunt reprezentanţii autorităţilor locale, îngrijorate de scăderea dramatică a veniturilor din turism.

În concluzie, lucrurile sunt clare. Pe Transalpina se circulă la fel ca vara trecută sau ca acum două veri. Trebuie atenţie, prudenţă,  pentru că drumul nu este semnalizat corespunzător şi nu are parapeţi. Până la urmă, nu este ceva neobişnuit pentru România. Drumul dintre Rânca şi Sebeş este într-adevăr de evitat noaptea şi când vremea nu este corespunzătoare. Avertismentele CNADNR sunt cauzate doar de litigiul cu Romstrade pentru rezilierea contractului. La cum se mişcă lucrurile în ţara noastră, Transalpina va rămâne „şantier în lucru” mulţi ani de acum încolo. Când vor înţelege că nu îi amendează nimeni, probabil că turiştii vor reveni cu miile pe  spectaculoasa şosea. Dacă turiştii vor aştepta ca drumul să fie gata, probabil că îi va prinde Sfântu’ Aşteaptă.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: