Axa lui Brâncuşi, strivită de modernism

O casă situată chiar pe axa Constantin Brâncuşi sfidează arhitectura celorlalte clădiri, construite în urmă cu zeci de ani. Pentru că cele mai multe dintre case din centrul oraşului nu sunt incluse în patrimoniul naţional, fiecare poate să-şi pună ce geamuri şi culori vrea. Casa se află la un pas de Poarta Sărutului. Nimeni nu poate face ceva în acest caz. Reprezentaţii primăriei susţin că nu se pot amesteca în gustul proprietarilor acestor clădiri, având în vedere că sunt proprietăţi private. Aşadar, elementele arhitecturale impresionante au dispărut.

Este imposibil să treci pe strada Victoriei din Târgu Jiu şi să nu-ţi sară în ochi clădirea recent modernizată de o societate privată, situată chiar în centrul oraşului. Clădirea ultramodernă este înconjurată de case foarte vechi, construite la începutul secolului XX, iar acest fapt deranjează în mod evident ochiul unui simplu trecător, dar mai ales pe cel al unui păstrător de artă şi tradiţie. „Şi aşa avem foarte puţine clădiri de acest gen în oraş şi cred că este păcat să le stricăm arhitectura şi celor care există. Mie această clădire îmi dă impresia de bancă, de sediu de firmă, iar în modul cum a fost renovată nu mai păstrează nimic din arhitectura originală. Aceste case foarte vechi au o arhitectură aparte, foarte frumoasă, dar din care nu se mai păstrează nimic”, susţine Ion Cepoi, director Centrului Judeţean pentru Păstrarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Restaurarea sau renovarea clădirilor situate în centrul municipiului nu ţine de competenţa Primăriei Târgu-Jiu, susţin edilii locali. Având în vedere că sunt proprietăţi private, deşi sunt foarte vechi şi ar putea fi incluse în patrimoniul clădirilor protejate, proprietarul are voie să recondiţioneze clădirea aşa cum doreşte. „Primăria nu are nicio implicare în modul în care se modernizează aceste clădiri. Sunt proprietăţi private, iar în acest fel fiecare proprietar are dreptul să facă ce doreşte, atâta timp cât ţine cont de bunul simţ”, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al primăriei.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: