CE Oltenia a dat în judecată Alstom ca să apere Romelectro

Situaţie cel puţin neobişnuită pe rolul Curţii de Apel Craiova, unde CE Oltenia dă în judecată compania Alstom, după o licitaţie câştigată de Romelectro, contestată şi rezolvată defavorabil CEO la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Dacă va reabilita grupul energetic cu Romelectro, complexul energetic economiseşte un milion de euro, dar alte criterii din caietul de sarcini le sunt favorabile celor de la Alstom.

CE Oltenia a atribuit societăţii Romelectro un contract de 24 de milioane de lei pentru lucrarea „Reabilitare si modernizare bloc energetic nr. 7 lignit S.E. Işalnita – Modernizare instalaţie de evacuare a zgurii din cazan”. La licitaţie s-a înscris şi Alstom Infrastructure România, cele două oferte obţinând punctaj egal la partea tehnică, dar CEO a ales oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, fără să ţină seama şi alte criterii impuse tot de companie. Romelectro a depus o ofertă de 19,5 milioane, iar Alstom 23,5 de milioane de lei. Alstom a depus două contestaţii la CNSC, prima decizie fiind dată pe 15 septembrie, iar a doua pe 5 noiembrie, ambele favorabile Alstom. Pe 15 septembrie 2015, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis plângerea Alstom şi a anulat decizia CE Oltenia prin care a atribuit lucrarea către Romelectro SA. Pe 5 noiembrie, Alstom a obţinut o nouă victorie, CNSC obligând CEO „la reanalizarea ofertei asocierii Alstom, aplicarea criteriului de atribuire şi stabilirea rezultatului procedurii, cu respectarea celor din motivare, a documentaţiei procedurii şi a legislaţiei în materia achiziţiilor publice“.

Dar în acest litigiu s-a ajuns şi la instanţă. Pe 2 octombrie, CEO a chemat în judecată Alstom, iar în proces a intervenit şi Romelectro. Au fost deja trei termene, miercuri, 11 noiembrie, fiind al patrulea, instanţa fiind în aşteptarea ultimei decizii a CNSC.

Contract şi la Rovinari, tot pentru Romelectro

Mai mult decât atât, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia a respins în august investiţia la grupul 7 de la Işalniţa. O situaţie asemănătoare a fost cu investiţia de la grupul 5 de la Rovinari, când conducerea a atribuit o licitaţie de 63 de milioane de lei tot Romelectro, deşi Consiliul de Supraveghere nu aprobase investiţii la grupul 5 Rovinari. Consiliul de Supraveghere nu a aprobat începerea lucrărilor la aceste blocuri energetice, argumentul supraveghetorilor fiind că nu se impune cheltuirea a zeci de milioane de euro până când nu va fi gata strategia energetică a României, pentru a stabili direcţia pentru energia pe cărbune.

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, declară însă că cei din Consiliu blochează investiţiile la CE Oltenia. „Avem foarte mari probleme în a convinge CS că trebuie să mai şi reparăm, să investim. De un an încercăm să luăm aprobare pentru repararea unui grup energetic, grupul 5, şi CS nu ne-a dat aprobare. Asta duce la diminuarea capacităţii Termo Rovinari care e principala forţă a CEO“, a spus acesta. „Suntem într-un blocaj total acest blocaj va vorbi peste doi ani, peste trei ani, când o să dispară capacităţi pentru că nu băgăm bani acum“, a adăugat Ciurel, directorul care a tăiat investiţiile în ultimii 3 ani. Acum câteva luni au apărut în presă tabele semnate de salariaţi  care strângeau câte 5 lei pentru a cumpăra diverse materiale necesare la locul de muncă.

PRINT_proces_alstom

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: