„Doina Gorjului” riscă evacuarea din Casa de Cultură

O parte din chiriaşii Casei de Cultură a Sindicatelor riscă să fie evacuaţi din cauză că refuză încheierea contractelor cu firma de lichidare a fundaţiei care are în patrimoniu clădirea. Casa de Cultură a fost exploatată până anul trecut de o fundaţie care a intrat în faliment, dar care are documente de proprietate asupra clădirii. Pe de altă parte, sindicatele susţin că sunt adevăratele proprietare ale Casei de Cultură şi au preluat administrarea acesteia acum un an. Chiriaşii nu ştiu care este adevărul şi cu cine trebuie să încheie contractele de închiriere pentru anul viitor.

Lichidatorul judiciar a început procedura de inventariere a bunurilor Casei de Cultură, după ce fundaţia cu acelaşi nume a intrat în faliment din cauza neachitării datoriilor de aproximativ 9 miliarde de lei vechi către Direcţia de Taxe şi Impozite Locale şi Direcţia de Finanţe. În prezent, procedura se află în plină desfăşurare, iar chiriaşii se văd ameninţaţi de a rămâne pe drumuri.

Până la finele anului trecut, contractele de închiriere a spaţiilor din incinta Casei de Cultură au fost încheiate cu Fundaţia Casa de Cultură, fundaţie declarată falimentară. De aproximativ un an, CNSLR Frăţia administrează Casa de Cultură şi ca atare chiriaşii au fost nevoiţi să încheie contracte, de la 1 ianuarie 2010, cu organizaţia sindicală. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla în 2011.

Fundaţia nu poate fi radiată cu datorii de 9 miliarde

Firma Consulting Company continuă procedura de inventariere a bunurilor în vederea recuperării datoriilor fundaţiei, în al cărei patrimoniu se afla Casa de Cultură. “Dosarul se va închide doar atunci când vor fi recuperate datoriile sau vor renunţa creditorii, ceea ce nu se întâmpla. Inventarierea bunurilor se va face pe cale legală, sub supravegherea judecătorului sindic. Fundaţia nu poate fi radiată cu datorii de aproximativ 9 miliarde de lei vechi în cârcă. Se putea rezolva această situaţie până a se ajunge aici. Datoriile puteau fi eşalonate pe o perioadă de 3 ani, iar din plata chiriilor se putea plăti o parte dintre acestea. La Casa de Cultură se desfăşoară atât activităţi culturale cât şi activităţi economice din care se încasează venituri” , a declarat Emanoil Ciobanu, reprezentantul firmei Consulting Company.

Ansamblul lui Porumbel nu recunoaşte noul proprietar

Lichidatorul judiciar a propus atât chiriaşilor cât şi creditorilor ca acţiunea de conservare să se facă prin derularea contractelor, iar din banii încasaţi din chirii să se achite datoriile. “Sindicatele nu ar fi trebuit să intervină până nu se achitau datoriile. Chiriaşii vor trebui să încheie contracte cu fundaţia, în caz contrar riscă să fie evacuaţi”, a mai precizat Emanoil Ciobanu.

Unii chiriaşii au acceptat, iar alţii spun că nu vor fi de acord cu lichidatorul deoarece fundaţia a fost înfiinţată ilegal, iar banii daţi pe chirii trebuie justificaţi. “Chiar în acest moment redactam o adresă firmei Consulting Company prin care comunicăm faptul că nu suntem de acord să încheiem contract cu Fundaţia Casa de Cultură, deoarece din punctul nostru de vedere înfiinţarea acesteia este ilegală, clădirea fiind inclusă fără nici un drept în patrimoniul acesteia. Vom face contract în continuare cu CNSLR Frăţia, singura care ne-a prezentat acte legale din care reiese că este administratorul clădirii”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic Doina Gorjului.

“Lichidatorul să se lupte cu sindicatele şi fundaţia, nu cu chiriaşii”

Ansamblul Artistic “Doina Gorjului” plăteşte o chirie de 80 milioane de lei vechi pe lună pentru spaţiile ocupate în Casa de Cultură. Directorul instituţiei spune că nu vor putea fi evacuaţi nejustificat. “Înţelegem faptul că pentru domnul Ciobanu lichidarea şi falimentul Casei de Cultură este o afacere, însă nu ar trebui să se lupte cu noi şi cu sindicatele şi fundaţia, care a inclus ilegal Casa de Cultură în patrimoniul său. Noi nu ne-am instalat singuri aici, ci plătim o chirie pentru acest lucru, nişte bani publici pe care trebuie să-i justificăm”, a declarat Gheorghe Porumbel.

La rândul său lichidatorul spune că trebuie să urmeze calea legală pentru a recupera datoriile creditorilor. “Nu este treaba noastră dacă a fost înfiinţată fraudulos sau nu această fundaţie. Important este să se plătească datoriile”, a precizat Emanoil Ciobanu.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: