Greblă vrea trei ani de puşcărie pentru mită electorală

Senatorul Toni Greblă a făcut o serie de propuneri la legea care vizează alegerea parlamentarilor, dar şi a aleşilor locali, cea mai importantă dintre ele vizând pedepsirea cu închisoare a politicienilor care oferă mită electorală pentru a fi votaţi. Propunerile făcute de parlamentarul gorjean au fost aprobate cu unanimitate în Comisia Juridică a Senatului.

Principalul amendament propus de acesta se referă la oferirea de bunuri în timpul campaniilor electorale. Astfel “promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase, în timpul campaniei electorale, de către un candidat, direct sau prin intermediari, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”. De asemenea, Senatul a stabilit şi ce materiale mai pot fi folosite în campaniile electorale: “intră în categoria bunurilor prevăzute a fi interzise materiale de propagandă electorală, cu o valoare economică semnificativă, precum şi mărfurile alimentare sau nealimentare, cum sunt: alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun, cu excepţia: afişelor, pliantelor, cărţilor poştale, ilustratelor, brichetelor, chibriturilor, calendarelor, pixurilor, şepcilor, tricourilor, eşarfelor, fularelor inscripţionate cu însemnele partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, ori a celor conţinând sau reprezentând însemne ori fotografii ale candidaţilor şi a căror valoare este mai mult simbolică: insigne, ecusoane, fanioane, steguleţe, baloane”.

Legea va intra în dezbaterea aleşilor locali la începutul săptămânii viitoare. Nici un politician nu a vorbit deocamdată despre sancţionarea acelor candidaţi care promit câte în lună şi în stele, iar la final de mandat nu au nicio realizare cu care să se prezinte în faţa alegătorilor, cu excepţia unor conturi care, între timp, devin tot mai pline…

         

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: