Morega, Popescu şi Mihuţescu, condamnaţi definitiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a respins ieri recursurile formulate atât de procurorii anticorupţie, cât şi de inculpaţii din dosarul cunoscut sub numele de „Bani pentru partid”, în care pion central a fost deputatul Dan Morega. El a fost anchetat şi judecat alături de primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, precum şi de şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, Teodor Popescu şi alţi doi  inspectori de la instituţia respectivă.

Dosarul a ajuns acum la final, după ce completul de cinci magistraţi a pronunţat sentinţă definitivă şi irevocabilă, sentinţă care o menţine în linii mari pe cea decisă la instanţa de fond. Magistraţii din completul de cinci au înlăturat restricţia pe care o stabilise instanţa de fond ca şeful de la Ape să nu poată ocupa funcţii publice pentru o perioadă de un an de zile.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat pedepse mai aspre pentru „clienţii” săi, însă magistraţii au apreciat că nu se impune o modificare radicală a sentinţei de la instanţa de fond. Prin sentinţa respectivă, dată la sfârşitul lunii mai, Morega a primit o condamnare de trei ani cu suspendare şi o perioadă de încercare pentru cinci ani. Magistraţii au stabilit şi ca de la acesta să fie confiscată o sumă de peste 200.000 lei, deputatul fiind obligat să suporte şi cheltuieli judiciare de 30.000 de lei. Popescu şi Mihuţescu au rămas cu decizia de un an de închisoare cu suspendare, în timp ce ceilalţi doi inculpaţi, Orodel Ion Radu Popescu a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, iar Constantin Vlădăşel la un an de închisoare cu suspendare. Cei patru au fost obligaţi la plata de cheltuieli judiciare către stat de câte 7.000 de lei.

Dosarul a fost deschis după ce în presă a apărut o înregistrare în care Morega, în calitate de şef al PNL Gorj la acea vreme, le cerea şefilor de instituţii deconcentrate din judeţ să cotizeze cu diferite sume de bani pentru campania electorală ce urma să aibă loc pentru primele alegeri europarlamentare din România. Deputatul a menţionat că nu a solicitat decât plata cotizaţiilor pe care directorii trebuiau să le achite în calitate de membri de partid. Ulterior, anchetatorii au formulat şi alte capete de acuzare, iar Mihuţescu şi angajaţii de la Ape au devenit parte în dosar în baza interceptărilor telefonice făcute de procurorii anticorupţie în cazul lui Morega.

TRAFIC DE INFLUENŢĂ

În 2007, Dan Ilie Morega, în calitate de lider al Partidului Naţional Liberal Gorj, la solicitarea primarului comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, i-a cerut imperativ lui Teodor Popescu, director al Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj din cadrul Direcţiei Apelor Jiu, ca acesta să solicite anularea procesului verbal de contravenţie prin care Primăria Baia de Fier era amendată cu 35.000 de lei şi implicit să avantajeze patrimonial contravenientul.

„Mi s-a ridicat interdicţia…adică pot să fiu la conducerea unităţi, acum depinde din punct de vedere politic ce zice organizaţia. Asta este!“

Teodor Popescu

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: