Primarii din Gorj cer schimbarea legii ANI

Foarte mulţi primari din Gorj se vor alătura colegilor din ţară care vor protesta la Bucureşti în vederea reglementării situaţiei incompatibilităţilor. În momentul de faţă, la nivel naţional, aproximativ 1200 de primari se află în incompatibilitate din cauză că fac parte din structurile de conducere ale societăţilor care prestează servicii publice. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj recunosc că primarii au un motiv întemeiat să protesteze, dat fiind faptul că legile din România se bat cap în cap. Ba mai mult, suntem unica ţară din Uniunea Europeană în care s-a întâmplat ca o cincime din primari să se afle în situaţie de incompatibilitate.

Mai mulţi edili locali din Gorj se vor alătura colegilor din ţară care vor protesta la Bucureşti în vederea modificării Legii Agenţiei Naţionale de Integritate care nu le permite să facă parte din Consiliile de Administraţie şi din Adunările Generale ale societăţilor care prestează servicii publice. „Militez pentru modificarea Legii ANI. Voi fi alături de primarii din întreaga ţară. Voi merge la protestul de la Bucureşti, nu din cauza escrocheriilor directorului Câmpeanu, care m-a trecut în Consiliu de Administraţie al şcolii fără voia mea, ci pentru că sunt de părere că am dreptul să reprezint comunitatea care m-a ales. Legea ANI este o lege comunistă. Nu se poate interzice primarilor să facă parte din consiliile de administraţie ale şcolii sau ale societăţilor de apă-canal, salubritate etc. Eu, ca primar, am dreptul să fac parte din structurile de conducere pentru că sunt decizii care trebuie luate pe loc şi nimeni nu ştie mai bine decât mine cum stau lucrurile în comună”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea. Potrivit Asociaţiei Comunelor, 80% dintre primarii incompatibili sunt de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezenţei în societăţile de Apă şi Canal. Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România vor veni la Guvern pe 20 august să protesteze pentru modificarea legii. 

Primarul de la Stejari, printre incompatibili

Primarul din Stejari este unul dintre primarii declaraţi incompatibili de către ANI, în urmă cu aproximativ o lună, din cauză că face parte din Adunarea Generală a societăţii care prestează servicii de salubrizare. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în perioada 22 iunie 2008 – 25 aprilie 2013, Ştefan Lupu a exercitat, simultan, funcţia de Primar al Comunei Stejari, Judeţul Gorj, şi calitatea de reprezentant al Comunei Stejari în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. NICAPSAL SALUBRIS S.R.L.

Ştefan Lupu spune că legile din România se bat cap în cap. „Protestul primarilor este unul justificat. În condiţiile în care prin Legea 215 a administraţiei publice ni se cere să reprezentăm comunitatea în raporturile cu alte autorităţi publice, asociaţii şi organisme, ANI vine cu o lege prin care ne declară incompatibili. Este o contradicţie între cele două legi. Acest lucru afectează foarte mulţi primari pentru că am constituit tot felul de asociaţii în vederea atragerii de fonduri. Primarii protestează de drept pentru că această problemă trebuie reglementată printr-un act normativ. Trebuia tras un semnal de alarmă în condiţiile în care primarii făceau parte din societăţi care să le aducă profituri, însă pentru că fac parte din consilii de administraţie nu sunt remuneraţi”, a declarat Ştefan Lupu. Primarul de la Stejari se teme de faptul că protestul nu va avea nici un rezultat. „Protestul va fi unul gratuit pentru că, în această perioadă, la Guvern bate vântul, parlamentarii sunt în vacanţă, iar pe la ministere nu găseşti 2-3 angajaţi într-o zi. Am fost zilele trecute cu un proiect şi nu aveam cu cine sta de vorbă”, a mai precizat primarul Lupu.

Femeile de serviciu în Consiliile de Administraţie

Şi primarul de la Bîlteni este hotărât să se supună majorităţii în cazul protestului pentru modificarea legii incompatibilităţilor. Gheorghe Păsărin spune că, dacă se va continua în felul acesta, femeile de serviciu vor fi singurele care vor putea reprezenta primăriile în Consiliile de Administraţie. „Întotdeauna m-am conformat majorităţii, voi face şi acum acest lucru cu condiţia ca protestul să fie organizat în limita legii. Trebuie făcut ceva pentru revizuirea Legii ANI. Dacă vom continua aşa, vom ajunge să punem femeile de serviciu în Consiliile de Administraţie. Asta pentru că, la fel ca noi, funcţionarii publici din primărie devin incompatibili. Aşa că în Consiliile de Administraţie nu vom putea avea ca reprezentant decât personal contractual, în această categorie incluzându-se femeile de serviciu şi şoferii. Ar fi un dezastru ţinând cont de pregătirea profesională pe care o au şi de faptul că acolo trebuia să ia decizii importante pentru întreaga comunitate”, a declarat Gheorghe Păsărin.

Legislaţia din România, unicat în Europa

Autorităţile judeţului Gorj sunt de partea primarilor, recunoscând că legile sunt în contradicţie unele cu altele. „Cunosc situaţia din Gorj, cât şi din ţară. Legea administraţiei este veche, neclară şi nu mai corespunde cu situaţia economică din ţara noastră. La nivelul primăriilor au fost externalizate serviciile de apă-canal, salubrizare, etc. De pe la toate guvernele s-au emis tot felul de ordonanţe care precizează că la înfiinţarea unor asociaţii doar anumite persoane pot avea funcţii de conducere. Cred că trebuie anulate toate ordinele emise până acum şi făcută o singură lege clară, care să nu permită intervenţii prin diferite ordonanţe. Un primar se luptă pentru un mandat, două, iar apoi se trezeşte în incompatibilitate pentru că vrea să facă lucruri bune pentru comunitate”, a declarat Mădălina Ciolocoi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Ba mai mult, spune că legislaţia noastră este unicat în Europa. „Nu cred că s-a mai întâmplat în vreo ţară europeană ca o cincime din primari să fie în incompatibilitate. Cei care fac parte din Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, constituite în vederea atragerii de fonduri, ştiu că Uniunea Europeană nu permite ca din structurile de conducere să facă parte persoane fără o anumită pregătire. Este o aberaţie să pui o femeie de serviciu să-şi asume răspunderea pentru activitatea ce o desfăşoară o societate care prestează servicii pentru primărie. Trebuie să o numeşti în Adunarea Generală a Acţionarilor, iar apoi să o aduci în Consiliul Local şi s-o rogi să pună în aplicare anumite proiecte”, a menţionat Mădălina Ciolocoi.             

ABŢINERE

Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti, s-a abţinut în a face foarte multe comentarii legate de legii Agenţiei Naţionale de Integritate. „Refuz să vorbesc despre Agenţia Naţională de Integritate. De patru ani mă judec cu ei şi aştept decizia instanţelor de judecată”, a precizat Sorin Bucurescu.              

SANCŢIUNE

Potrivit articolul 87, alin. (1), lit. f,  Legea nr. 161/2003 „funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de […] reprezentant al unităţii administrative teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”, se arată în înştiinţările trimise de ANI primarilor declaraţi incompatibili.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: