Romii din Baia de Fier au centru medical

Romii din Baia de Fier au primit la sfârșitul săptămânii trecute o veste bună, o organizație non-guvernamentală inaugurând aici un centru medical, care le este destinat cu precădere. Centrul Comunitar de Asistență Medico-Socială a fost dezvoltat de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen, în asociere cu fundația elvețiană Terre des Hommes, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local, astfel de proiecte mai fiind implementate la sfârșitul lunii mai în Slatina și la Amărăștii de Jos, din Dolj.

Obiectivul Centrului Comunitar de Asistență Medico – Socială este de a furniza, gratuit, servicii de sprijin integrat cu scopul creșterii accesului la serviciile de sănătate publică a populației de romi și a altor grupuri dezavantajate din cele trei comunități. Aceștia vor beneficia de servicii medicale primare: consultații primare, realizarea unor campanii de screening pentru factori de risc sau afecțiuni cu frecvență mare de apariție, de exemplu, măsurarea tensiunii arteriale și măsurarea glicemiei, recomandări către medicii de specialitate și acordarea primului ajutor. De asemenea, vor avea loc campanii de informare, educare, conștientizare privind prevenirea și combaterea tuberculozei, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, cancerului și diagnosticare precoce, precum și campanii de promovare a unui stil de viață sănătos. Personalul din centru va organiza activități de consiliere medicală și socială și va dezvolta programe și servicii de sănătate centrate pe nevoile individuale ale pacienților, legate direct cu serviciile sociale. Mai mult, va identifica posibilelor cazuri de discriminare a beneficiarilor care accesează serviciile de sănătate publică, după cum se arată într-un comunicat de presă.

„Noi avem o echipă multidisciplinară în centru, care presupune inclusiv un medic care va face educație și consiliere, un mediator sanitar, care e puntea de legătură între autoritatea locală și comunitate și mai avem și un asistent medical comunitar, care va sprijini atât medicul care lucrează cu noi, dar și alți medici.  Organizația noastră se implică și în rezolvarea problemelor românilor din zonă pentru că dacă noi avem o problemă, o au și majoritarii. La Baia de Fier e o comunitate formată din circa 1800 de romi, comuna e mare, iar noi am început să informăm deja autoritățile despre proiectul nostru. Vrem ca oamenii să nu mai stea la coadă la spital, de exemplu, că știți că e șpaga pe care trebuie să o dai ca să intri la medic. Beneficiarul nostru, o persoană aflată în dificultate, dorim să o ajutăm să scape de acea problemă fără prea multe bătăi de cap”, a spus Marius Rădulescu – Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: